Gå til hovedindhold

Koldhævet brød

koldhævet italiensk brød
Martin Tanggaard
Koldhævet brød giver bedre smag og en bedre krumme... Prøv for eksempel vores opskrift på lækkert koldhævet italiensk brød - en sikker favorit

Hjemmelavet koldhævet brød

Ved koldhævning får mælkesyrebakterierne tid til at udvikle sig, fordi dejen hæver længe. Det giver brødet mere smag og en bedre krumme.

Når en dej skal koldhæves, anvendes der kun små mængder gær, og alle ingredienser skal være kolde.

Koldhævning eller langtidshævning, som den også kaldes, er en meget enkel tilberedningsmetode.

Rør dejen sammen dagen før bagningen, dæk den med film eller et fugtigt klæde og stil den på køl i op til 24 timer. Du kan også forme dejen, inden du stiller den til hævning.

Næste dag tager du dejen ud, gerne et par timer før bagning, så den kan nå at ”vågne”, inden du former og bager den.

Resultatet af koldhævet bagværk bliver endnu bedre, hvis du ælter dejen godt og længe, gerne i ca. 10 min. Dejen kan også æltes i en røremaskine. 

Koldhævet italiensk brød

 
Tid: 10 min. + Hævetid: 8 timer (natten over Bagetid: 25 min.
 

Ingredienser - Koldhævet italiensk brød

4 dl koldt vand
10 g gær
1 dl surdej se opskrift på hjemmelavet surdej her eller køb den i supermarkedet.
15 g havsalt – og ja, det er meget!
100 g italiensk fuldkornsmel
500 g hvedemel
Lidt olie
 

Fremgangsmåde - Koldhævet italiensk brød

 
DAG 1:
Rør vand, gær og surdej sammen. Tilsæt salt og rør, til det er opløst. Rør de to slags mel i og ælt, til dejen er smidig og glat. Bruger du en røremaskine, skal dejen æltes igennem på laveste hastighed i 5 min. og 5 min. på det hurtigste. Med håndkraft skal du ælte den i 12 min. Læg dejen i en skål, der er smurt med olie. 
 
DAG 2:
Vend dejen ud på et meldrysset bord, ælt igennem og form til et let aflangt brød. Lad det efterhæve i 1 time på køkkenbordet. Tænd ovnen på 240 grader. Hvis du har en bagesten, kan du lægge den på en bageplade på næstnederste rille i ovnen. Skub forsigtigt brødet over på bagestenen og bag det på den i 25 min. Har du ingen bagesten, lader du en bageplade blive helt varm i ovnen og skubber brødet på bagepapir ind på den og bager det.
 
 

Læs mere om