Gå til hovedindhold

Sådan undgår du pesticider i din mad

Sådan undgår du pesticider i din mad: Grøntsager på bord
Fokus på pesticider: Sådan undgår du dem i din mad. Frugt og grønt bliver sprøjtegiftet helt lovligt for at slå uønskede planter, insekter og svampe ihjel på markerne. Men det kan ende i din mad. Få her gode råd fra læge Jerk W. Langer om hvordan du undgår de giftige stoffer.

Mand på billede

Sådan undgår du pesticider i din mad

Sprøjtegift bruges helt lovligt til at slå uønskede planter, insekter og svampe ihjel på markerne. Men den kan ende i maden. 25 fødevarer er kilde til omtrent alle de rester af sprøjtegift, som du risikerer at indtage gennem den mad, du spiser. De 25 fødevarer står nemlig for hele 95 procent af giften, og den findes først og fremmest i frugt og grønt. Det angiver Dansk Naturfredningsforening i nedenstående opgørelse, der hviler på tal fra Fødevarestyrelsen. Opgørelsen angiver, hvor mange procent af ikke-økologiske fødevarer, som indeholder rester af sprøjtegift i de foretagne stikprøver.

Spis økologisk

Til gengæld fandt man ingen rester i danskproduceret økologisk frugt og grønt og blot i ganske få af de udenlandske – hvilket jo heller ikke bør ske. Sprøjteresterne ligger sjældent over de tilladte grænseværdier, så de udgør næppe nogen direkte fare. Men de er rare at slippe for, også fordi vi ikke ved meget om, hvad der sker, når man får små mængder af mange forskellige stoffer. Pesticiderne, altså sprøjtemidler, gemmer sig bag mystiske navne som propargit, dazim og dithiocarbamater, og disse stoffer bør vi undgå i større mængder. De er designet til at dræbe skadedyr, ukrudt og svamp, men nogle af dem mistænkes for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende eller nedsætte frugtbarheden. Så regnestykket er ganske simpelt: Vælg økologisk, hver gang det er muligt, så reducerer du belastningen af kroppen ganske betydeligt. For ikke-økologiske varers vedkommende indeholder de danskproducerede sædvanligvis færre sprøjtegiftrester.

Mange hilsner

Jerk W. Lange

Læs også: E-numre sådan skærer du ned på tilsætningsstoffer

TAL PÅ GIFTEN

Æbler

Der er sprøjtegift i 23 procent af de danske ikke-økologiske æbler og i 64 procent af de udenlandske.

Hvedemel

Sprøjtegift i 17 procent af dansk ikke-økologisk hvedemel og i 100 procent af hvedemel fra udlandet.

Tomat

Sprøjtegift i 8 procent af danske ikke-økologiske tomater og i 62 procent af de udenlandske.

Pære

Sprøjtegift i 36 procent af danske ikke-økologiske pærer og i 92 procent af de udenlandske.

Gulerod

Sprøjtegift i 38 procent af danske ikke-økologiske gulerødder og i 33 procent af de udenlandske.

Vindrue

Sprøjtegift i 73 procent af udenlandske ikke-økologiske vindruer.

Agurk

Sprøjtegift i 57 procent af danske ikke-økologiske agurker og i 62 procent af de udenlandske.

Læs også: Spis dig til en skarp hjerne

Rødvin og hvidvin

Sprøjtegift i 54 procent af hvidvinen og 47 procent af rødvinen.

Rugmel

Sprøjtegift i 10 procent af dansk ikke-økologisk rugmel og 100 procent af den udenlandske.

Peberfrugt

Sprøjtegift i 100 procent af danske ikke-økologiske peberfrugter og 56 procent af de udenlandske.

Nektarin

Sprøjtegift i 69 procent af ikke-økologiske nektariner.

Fersken

Sprøjtegift i 90 procent af ikke-økologiske ferskner.

Kiwi

Sprøjtegift i 37 procent af ikke-økologiske kiwier.

Salat

Sprøjtegift i 25 procent af dansk ikke-økologisk salat og 56 procent af den udenlandske.

Ananas

Sprøjtegift i 73 procent ikke-økologisk ananas.

Ærter uden bælg

Sprøjtegift i 0 procent af danske, ikke-økologiske ærter og 25 procent af de udenlandske.

Mandarin/klementin

Sprøjtegift i 86 procent af ikke-økologiske mandariner og klementiner, men også i 86 procent af prøverne på ikke-økologiske frugter.

Læs også: Spis middelhavskost og bliv sundere

Kartoffel

Sprøjtegift i 15 procent af danske ikke-økologiske kartofler og 37 procent af de udenlandske.

Blomme

Sprøjtegift i 50 procent af danske ikke-økologiske blommer og 75 procent af de udenlandske.

Bønner med bælg

Sprøjtegift i 50 procent af de ikke-økologiske bønner med bælg.

Te

Sprøjtegift i 20 procent af den ikke-økologiske te.

Jordbær

Sprøjtegift i 74 procent af ikke-økologiske danske jordbær og 86 procent af de udenlandske.

Melon

Sprøjtegift i 42 procent af de ikke-økologiske meloner.

Appelsin

Sprøjtegift i 98 procent af ikke-økologiske appelsiner.

Appelsinjuice

Sprøjtegift i 33 procent af dansk ikke-økologiske appelsinjuice og 4 procent af udenlandsk.

Læs mere om