Gå til hovedindhold

18 nemme råd, som øger din træningsmotivation

Vi har alle en ven, som altid når til træning, uanset hvor hektisk livet i øvrigt er. Som går smilende fra bikramyoga og ikke kan holde op med at tale om det næste løb. Hører du derimod til dem, som behøver lidt ekstra hjælp med motivationen? Her er 18 gode råd, som gør det lettere at gøre træningen til en vane.

Er det tid til at tage fat på træningen igen – måske en gang for alle? Vi ved, hvor hårdt det kan være at komme over træthedstærsklen. Det gælder om at finde den motivation, der virker for lige netop dig og have nogle smarte tricks i baghånden, når du føler dig helt ugidelig. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra. Vi lover dig – det skal nok blive anderledes!

Du vil også kunne komme til at elske at træne – du skal bare gøre sådan her:

1. Træn om morgenen

Forbered allerede aftenen før alt det, du behøver for at komme afsted. Drop snooze-knappen (den får dig ofte bare til at blive endnu mere træt), og tænd lampen lige så snart, alarmen ringer. Hvis du vænner dig til at træne på samme tid flere gange om ugen, bliver det lettere at stå op. Bare giv det lidt tid. Der er desuden forskning, som viser, at mennesker, som træner om morgenen, er bedre i stand til at holde fast i deres træning og sjældnere pjækker fra træning end dem, der træner senere på dagen.

2. Giv det seks uger

Det siges, at tager 21 dage at indarbejde en ny vane. Men faktisk har man brug for op til seks uger for at indarbejde en ny træningsrutine, der fungerer. Både din krop og dit sind har brug for at vænne sig til de nye udfordringer. Desuden vil du efter en måneds tid kunne se og føle på din krop, at den forandrer sig. Det gavner selvfølgelig også motivationen.

3. Find dit udstyr frem

Alle former for træning passer ikke til alle. Tænk gerne ud af boksen og tænk over, hvad du synes er sjovt. Find ud af, hvilke træningsformer, der kan opfylde dine behov. Dans, orienteringsløb, akroyoga, svømning eller fodbold? Har du modvilje over for træning? Fjern ordet ‘træning’ fra dit ordforråd og kald aktiviteten hobby og kald den ved dens navn – det kan være en hjælp til at mindske modstanden.

4. Få en personlig træner

Uanset om du er nybegynder eller en erfaren gymnast, som trænger til lidt ekstra motivation, kan en personlig træner udrette mirakler i forhold til din lyst til at træne. Alene visheden om, at du har et godt program, kan øge din motivation. Man behøver ikke mødes med sin personlige træner hver uge. En gang imellem kan være tilstrækkeligt. Det vigtigste er, at du ved, at der er én, der følger din udvikling og har styr på dine fremskridt.

5. Meld dig ind i en klub

Det er sjovere at træne sammen med nogle venner eller andre, som arbejder hen imod det samme mål som dig – desuden gør det det sværere at droppe træningen.

6. Gør det nemt

Vælg et sted i nærheden af, hvor du bor eller arbejder. Bliver det for besværligt, er sandsynligheden for, at du kommer afsted, mindre.

7. Find en instruktør, du kan lide

At finde den rigtige instruktør er lidt som at date. Passer man ikke sammen, må man lede videre. Den rigtige instruktør kan få træningen til at føles som en sand endorfin-fest.

8. Mas ikke for hårdt på

Der er en risiko for, at du får skader eller bliver træt af det, fordi det bliver for hårdt, eller du stiller urimelige krav til dig selv.

9. Sats på teknik – og sociale medier

Går du i gang med tal og mål, kan det være en god idé at anskaffe dig et smart træningsur, som kan måle og holde styr på din træning. Desuden er mange af dem koblet på sociale medier, hvor du kan blive opmuntret af andre, der træner. Følg også gerne andre med motiverende profiler, og prøv deres træningstips.

10. Sæt dig mål, du kan nå

Mange sætter barren for højt. Gentagne mislykkede forsøg er ikke noget, der fremmer motivationen. Det er mere opløftende at sætte sig små, udfordrende delmål, som du kan krydse af ét efter ét.

11. Skriv træningsdagbog

Skriv dine træningsmål ned. Skriv, hvordan du vil nå dem, og skriv efter hver træningsrunde, hvad du har lavet, og hvordan det er gået.

12. Noter din træning i kalenderen

Hvis du lige fra begyndelse skriver ned i din kalender, hvornår du skal træne og sidestiller din træning med andre møder, bliver sandsynligheden for, at du kommer afsted til den planlagte træning, større.

13. Drop fitnesscentret

Tiltaler tanken om at træne i et fitnesscenter dig ikke? Find et motiverende træningsprogram, anskaf dig noget smart udstyr, og træn hjemme i stedet for. Bestem dig for, hvordan dine træningsrutiner skal være – tre morgener om ugen, en halv time to aftener om ugen eller hver søndag aften – og hold dig til dem.

14. Kobl en anden vane på din træning

Især i begyndelsen kan kroppen have brug for hjælp til at vænne sig de nye rutiner. Anskaf dig en ny vane, som lidt efter lidt begynder at sende et signal til din hjerne om, at ‘nu sker det, nu er det snart tid til at træne’ – og ikke til undskyldninger. Det kan f.eks. være at lytte til en rigtig god melodi, drikke en espresso eller give dig selv en peptalk.

15. Udfordr dine venner

Få dine venner til at hoppe med på dine nye vaner! Mange træningsapps har sociale funktioner, hvor man kan udfordre og opmuntre hinanden.

16. Bestil en sundhedsrejse

Der findes masser af sjove og animerende træningsrejser at vælge imellem! Eller hvorfor ikke melde sig til et løb – måske Tøserunden i New York! Der er mange måder at have en aktiv ferie på – måske udforsker du Italien på cykel næste gang?

17. Drop Netflix

I det mindste nogle gange om ugen – og brug tiden på træning i stedet for. Eller søvn, så du har energi til at træne ordentligt.

18. Beløn dig selv

Har du stadig svært ved at komme afsted? Motiver dig selv med belønninger – i det mindste i begyndelsen. Spis frokost med dine veninder, dyrk din favoritserie, mens du træner på løbebåndet, eller tag et varmt bad efter træning. Når du begynder at associere din træning med noget positivt, kommer du mere og mere til at glæde dig til det.