Gå til hovedindhold

Fysioterapi mod migræne

Dame har migræne
Næsten alle mennesker rammes af hovedpine flere gange i livet, mest almindelig er spændingshovedpine eller migræne. Når det gælder migræne, kan livsstilen forebygge hovedpinen lige så godt som medicin

Fysioterapi mod migræne

Fysioterapi kan ifølge en ny svensk undersøgelse både forebygge migræne og anvendes som behandlingsmetode ved sygdommen. En måde at mindske antallet af migræneanfald og få en øget modstandskraft er regelmæssig træning. 

– En fysioterapeut kan hjælpe personen til at komme i gang med almindelig træning eller arbejde med målrettet træning til for eksempel ryg- og nakkeproblemer, siger Stina Rutberg, forsker ved Luleås Tekniske Universitet, som står bag undersøgelsen. 

Stræk dine smerter væk

Mange fysioterapeuter arbejder også med akupunktur, noget Stina Rutberg mener kan have en positiv effektiv på migræne.

– Der findes undersøgelser, som viser, at akupunktur har en lige så god effekt som medicinsk forebyggende behandling. Op imod 50 procent får det bedre, næsten uden bivirkninger. En teori om, hvorfor akupunktur hjælper mod migræne, er, at den kan mindske følsomheden i nervesystemet, hvilket menes at være en årsag til, at man får migræne. Akupunktur kan også sænke kroppens stressniveauer. 

Kropsbevidsthed kan mindske stress

Gennem fysioterapi kan man også lære at slappe af. 

– Stress er en almindelig årsag til migræne, og gennem afslapning og kropsbevidsthed kan stress mindskes. Dette kombineret med træning og/eller nakkebehandlinger kan vise sig at være effektivt, siger Stina Rutberg. 

En persons almene tilstand er i følge undersøgelsen også afgørende for, hvordan migrænen arter sig. 

– Jo bedre er person havde det, jo færre migræneanfald havde hun – og desto lettere var det for personen at håndtere anfaldene. 

Ved at acceptere og finde måder at kontrollere hovedpinen, kan man også reducere ulemperne. Det kan for eksempel være at identificere sine ”triggers”, det vil sige, hvad der udløser anfaldene. 

– Jeg så, at dem, der accepterede sygdommen og ikke længere fik dårlig samvittighed ved for eksempel at blive hjemme fra arbejde, fik det bedre. De var trygge i sygdommen og havde ikke længere brug for at skjule den, siger Stina Rutberg.

3 nemme og effektive træningsøvelser

Migræne? Træn sådan her

Svenske forskere og fysioterapeuter har taget et specielt udformet træningsprogram i brug til personer med migræne.

• De, som lider af hovedpine, er ofte mindre aktive end andre. Men eftersom træning øger vores almene velbefindende på mange områder, ville vi se, om det kunne være en måde at forebygge migræne, fortæller læge og fysioterapeut Emma Varkey. Efter tre måneders træning var antallet af migræneanfald faldet.

• Mange følte sig også friskere, de spiste bedre og sov bedre – de havnede i en god spiral, hvor livskvaliteten blev bedre, og migrænen blev reduceret. Træningen var altså et godt forebyggende alternativ.

• Hvilken type træning handler det om? Det handler om helt almindelig træning, men det er vigtigt, at den ikke er for hård, for det kan udløse migræne. Den skal være anstrengende – hverken lettere eller sværere. Det kan for eksempel være cykling eller stavgang.

Hvis du bare hader at træne 

Programmet trin for trin

• Varm op i 15 minutter. En lang opvarmning gør, at stresshormonerne ikke øges for hurtigt.

• Fortsæt med at cykle/gå på et anstrengende niveau i 20 minutter.

• Brug 5 til 10 minutter på at køle ned. Det er en vigtig del, da det medvirker til, at stresshormonerne mindskes i langsomt tempo.

• Gentag to til tre gange om ugen.