Gå til hovedindhold

8 fejl, vi ofte laver på løbebåndet

At løbe på løbebånd kan føles nemmere end at løbe ude i terrænet – men der er nogle fælder, som vi bør være opmærksomme på!

Når kulden og mørket trænger sig på, er vi mange, der bytter den dejlige løbetur i skoven ud med et kedeligt løbebånd i fitnesscentret. Men løb på bånd afviger en hel del fra at løbe udendørs, og der er nogle almindelige fejl, som både kan hindre os i at opnå gode resultater og også kan lede til skader og nedslidning, skriver det svenske sundhedssite MåBra.

8 almindelige fejl, vi laver på løbebåndet:

1. Forkerte sko
Et par gode løbesko er tit dyre – og de fleste fitnesscentre bliver ret sure på dig, hvis du begynder at løbe på båndet med dine almindelige sko, som du også bruger udendørs. Nogle bruger i stedet almindelige indendørs sko, som måske slet ikke er løbesko. Bruger du sko, som ikke giver dig den rette støtte, når du løber, er der risiko for, at du pådrager dig skader og får smerter.

Eller måske køber du et par sko kun til at løbe på båndet med – og bruger dem så også til styrketræning eller dans! Så øger du risikoen at forstuve foden, mens du danser, fordi de såler, der er bedst til løb, sjældent er lige så velegnede til andre aktiviteter.
 
2. Du kigger på dine fødder
En anden fejl er at kigge på sine fødder, når man løber, hvilket ikke bare kan betyde, at man mister balancen og desuden overanstrenger nakken. Det bevirker også, at du skyder hofterne bagud, hvilket øger presset på rygrad, hofter og knæ.
Prøv i stedet at kigge lige frem, og pres skuldrene lidt bagud, så du åbner op i brystet. Det vil give dig en bedre holdning.

3. Du sætter hele foden ned
Når du løber, skal du helst lande et sted mellem midt på foden og den forreste del af foden og derefter rulle fremad på foden, men mange, som begynder at løbe på løbebånd, sætter hele foden ned på engang med vægten på midten og den bageste del af foden. Det, som kan ske, er, at musklerne bliver overanstrengte, fordi man nemt kommer til at læne sig bagud, hvilket stiller store krav til ryg og hofter.
Prøv i stedet at holde kroppen så oprejst som muligt, og undgå at lande på hælen. Det vil desuden give dig en bedre balance.

4. Du kører de samme træningsrutiner
Har du en træningsrutine, som du gentager igen og igen? Så er du ikke alene, men det gør dig ikke bedre og kan desuden betyde, at du overanstrenger dine muskler, som hele tiden bliver tvunget til at arbejde på samme måde.
Prøv i stedet for at variere med intervaller på båndet og måske bytte en gang løbetræning ud med crosstræneren eller romaskinen. Du kan også variere med cirkeltræning, hvor du løber 10 minutter, crosstræner i 10 minutter, ror eller går i trappemaskine, så længe du orker.
Du holder dampen oppe, men lader forskellige muskler arbejde!

5. Du tager for lange skridt
Noget mange gør på båndet er at tage meget længere skridt, end de plejer for at ‘komme længere’. Men det er et faktum, at det går ud over både teknik og effektivitet i løbet. Desuden er der risiko for, at du rammer løbebåndets kant, mister balancen og falder og slår dig.
– Det kræver en masse ekstra energi og øger desuden risikoen for skader. Du skal egentligt knap løfte foden, siger John Higgins, medicinprofessor ved University of Texas Health Science Center til Prevention. Den perfekte hastighed er ifølge Higgins tre skridt i sekundet.

6. Du holder fast i maskinen
Plejer du tage en powerwalk på båndet, mens du læner dig fremad? Supergod træning – men ikke hvis du holder fast i løbemaskinen. Det er ‘snyd’ og betyder, at du forbrænder færre kalorier – og får stive skuldre.
Forsøg i stedet for at have en holdning, der er så naturlig som mulig.

7. For tæt på kanten
Hvis man er ny på båndet, kan det let føles, som om man er ved at køre baglæns og falde af – hvilket kan resultere i, at man holder sig forrest på båndet. Men det kan påvirke din løbestil i negativ og unaturlig retning, så forsøg at holde dig på midten.
Ofte er der mere plads bag dig, end du tror!

8. Du taber holdning
Som sagt er en halv time på løbebåndet sjældent lige så motiverende som en tur ude i solen – og det gå nemt ud over teknikken. Forsøg at holde fokus og hold kroppen rank med en let foroverbøjning. Og forsøg ikke at 'sætte farten' ned, når du bliver træt i kroppen. Hold ud!

Kilde: Prevention, Runners World Foto: IBL.