Gå til hovedindhold

Er kost eller motion vigtigst for et vægttab?

Det er to sundhedseksperter aldeles uenige om. Se deres argumenter her!

Det er to sundhedseksperter aldeles uenige om. Se deres argumenter her!

Motion og sund kost er begge dele vigtige faktorer for et vægttab. Men hvilken af de to ting er egentlig vigtigst?

Det har videnskab.dk bedt to de sundhedseksperter Morten Zacho og Thomas Meinert Larsen om at svare på, og de er langt fra enige.

’Motion er vigtigst’

Morten Zacho, der er idrætsfysiolog ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet, mener, at man skal vælge motion, hvis man vil prioritere den ene ting frem for den anden.

-          Spis samme mængde, som du plejer, men sundere ting og skru op for træningen. Forskning har vist, at især træning med høj intensitet er effektivt til at fjerne fedtet i maveregionen. Jeg vil derfor anbefale sund kost selvfølgelig, intervaltræning og styrketræning. Gerne mange mindre pas fordelt over ugen, lyder det fra Morten Zacho.

Læs også, dyrk motion og tab dig

’Kost er vigtigst’

Denne holdning deles dog ikke af Thomas Meinert Larsen, der er forsker i fedmebehandling og kost ved Københavns Universitet.

- Jeg er uenig med Morten. Det er langt lettere at introducere et vægttab med kost end med motion. Det viser forskningen utvetydigt. Hvis jeg skal anbefale en bestemt kost til generel kostomlægning, så ville jeg nok vælge en kost med lidt mere protein og færre kulhydrater. Mange af de mest populære sunde kostfilosofier følger faktisk disse råd. Naturligvis skal man først reducere kraftigt på slik, kage, sodavand, alkohol med videre. Det er første og vigtigste skridt, påpeger han.

Test dig selv - hvilken slankekur er noget for dig

Vil ikke anbefale bestemt kur

Thomas Meinert Larsen og Morten Sacho kan dog godt blive enige om én ting: Ingen af dem ønsker at anbefale en særlig kur frem for en anden.

- I princippet vil jeg helst ikke anbefale noget, som hedder 'kur'. De fleste er desværre af den opfattelse, at selvom kost- og motionsomlægning er kortvarig, som en kur jo er, så virker den også på lang sigt. Sådan forholder det sig ikke. Det skal ikke være en kur, men en permanent kost- og motionsomlægning, mener Thomas Meinert Larsen.

Morten Zacho vil heller ikke fremhæve en bestemt kur, men anbefaler først og fremmest, at man intensiverer sin træning.

- Jeg vil anbefale en kur, hvor man motionerer rigtig meget og kun har en beskeden reduktion af sit kostindtag, slutter han.

Læs også, tab dig uden motion

Læs mere om