Gå til hovedindhold

Find dit sjippetorv frem (igen)

Mange af os forbinder det at sjippe med barndommens skolegård, men alle kan med fordel sjippe, for det er en supereffektiv motionsform og styrketræning af hele kroppen. Og så er det ovenikøbet sjovt og billigt, og du kan dyrke det overalt. Så find dit sjippetorv frem og kom i form med disse 5 gode øvelser.

Find dit sjippetorv frem 

Find sjippetovet frem og prøv de viste øvelser hjemme i stuen eller i en træningssal. Øvelserne er for begyndere og let øvede. Lav hver øvelse i to gange 15 sekunder eller tre gange 10 sekunder med samme længdepause som intervallet. Efterhånden som du kommer i bedre form, vil du kunne udføre øvelserne i længere tid ad gangen. Hvis du laver alle øvelserne i ét stræk, efter at du har varmet op med almindelig sjipning, tager de i underkanten af 10 minutter. Lav dem højst tre gange i alt, når din teknik og kondition er blevet god. 

1 opvarmning 

Start med almindelig sjipning og varier dit tempo. For at hoppe rigtigt skal du være rank i ryggen og holde dine arme ind langs siden, uden at de er låst. Lad skuldrene være afslappede. Når du svinger tovet, skal svinget foregå i håndleddene og dernæst underarmene. Du roterer dine håndled – det er, som mange ellers tror, ikke hele armen, du bruger, men kun håndled og underarme. Undgå store sving og høje hop. Tag et hop for hvert sving. Sjip fremme på forfoden og koncentrer dig om at hoppe let som en fjeder. Hop ikke på asfalt eller beton, da det er for hårdt underlag og kan give dig belastningsskader. Denne teknik bruges ved al sjipning. På billedet kan du se, hvordan den rette teknik er.

2 Sprællemand 

I denne øvelse hopper du skiftevis med spredte og med samlede ben.
 

 

3 Høje knæløft 

Løft venstre ben op i første hop, og sæt det ned i andet hop. Løft herefter højre ben op i tredje hop, og sæt højre ben ned i fjerde hop.

 

4 Dobbelt hop

Nu skal du hoppe højt, for tovet skal nå at komme to gange rundt i et hop. Så det kræver, at du ikke kun hopper højt, men også gør det langsomt og svinger hurtigt med håndleddene. Det er en øvelse, der kræver lidt, så start med at lave den én gang og sjip så almindeligt, indtil du er klar til at udføre den igen. 

 

5 Hurtige hop 

Nu kommer pulsen virkelig op. Denne øvelse minder om løb på stedet. Den udføres, ved at du løfter det ene ben højt op og sætter det ned igen, hver gang tovet svinger rundt. Du starter i et roligt tempo, som bliver hurtigere og hurtigere. Husk at hoppe på forfoden og dermed læne dig lidt fremover, når du hopper.
 

Sådan kommer du i gang

Udstyr

Anskaf dig stødabsorberende sko, gerne gode løbesko med støtte til forfoden. Brug tøj, som du kan svede i og bevæge dig frit i. 
 

Sjippetovet skal have løse håndtag, hvor tovet roterer indeni.

Tovet skal have en længde, der, når du står på tovet og fører håndtagene op, går til under dine armhuler. Tovet skal helst have en vis tyngde for at lave en flot bue. Det anbefales at bruge et af plastic, ikke af stof, for det er for let. Der findes også sjippetove, der er lidt tungere, fordi de er lavet af aflange plasticperler. 
 

Gå ikke for hårdt til værks.

Start roligt op med at sjippe almindeligt i højst 10 minutter. Efterhånden som du vænner dig til at sjippe, vil du kunne sjippe 20 minutter ad gangen uden at blive forpustet.
 

Lyt til din krop.

Hvis ikke du lytter til din krops signaler, kan du få de samme overbelastningsskader som ved at løbe – f.eks. knæ og ankelsmerter, skinnebensbetændelse eller smerter i dine akillessener.
 

Kombiner med løb eller anden sport.

At sjippe er glimrende, hvis du gerne vil i gang med at løbe, fordi sjipning er intervaltræning. Din puls kommer meget hurtigt op, og når du holder pause, kommer den hurtigt ned igen. Du bliver en bedre løber, fordi du bliver lettere på fødderne af at sjippe og får stærkere fødder. Du kan f.eks. tage et sjippetov med på din løbetur og holde pause fra at løbe ved at sjippe indimellem.
 

Opvarmning

Sjip som opvarmning til anden træning, hvis du f.eks. vil cykle eller lave styrketræning. Boksere sjipper altid som opvarmning.
 

Effektiv motion.

Du kan hurtigt mærke resultater, hvis du sjipper hver anden dag i bare kort tid. 
 
 

Læs mere om