Gå til hovedindhold

Forskning: Kvinder er af natur i bedre form end mænd

Mænd har gennem historien været anset for at være mere atletiske. Nu hævder forskere ved University of Waterloo, at kvinder fra naturens side er i bedre form end mænd. – Dette studie slår hul på mange gamle opfattelser, siger forskeren Thomas Beltrame.

Mænd er generelt både stærkere og hurtigere end kvinder, men det betyder ikke, at de er i bedre form, skriver det svenske sundhedssite MåBra.

Et nyt studie fra University of Waterloo, som for nylig er blevet offentliggjort i Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, hævder det modsatte.

Forskerne har sammenlignet iltoptagelsesevnen mellem 18 unge kvinder og mænd i samme alder og vægtklasse, som de efter en kortere opvarmning lod  gå på løbebånd samtidig med, at hastigheden og hældningen gradvist blev øget. Testen sluttede, når testpersonerne havde opnået 80 procent af deres maksimale puls.

Det forskerne derefter kiggede på, var forsøgspersonernes iltoptagelsesevne, da det anses for at være en god rettesnor for et menneskes generelle kondition.

Et andet syn på træning

Resultatet var tydeligt. Kvinderne udkonkurrerede mændene – totalt. Det tog kvinderne gennemsnitligt 30 sekunder at tilpasse sig en ny træningsbelastning sammenlignet med mændene, der var 42 sekunder om det. Det betød, at kvinderne i snit transporterede ilt ud i kroppen 30 procent hurtigere end mændene.

– I modsætning til de gængse opfattelser af, at mænds kroppe er mere atletiske, giver vores fund et helt andet billede, fortæller hovedforfatteren Thomas Beltrame til University of Waterloo’s egen hjemmeside.

Hvad årsagen er, ved forskerne endnu ikke, men Thomas Beltrame er sikker på, at resultatet kommer til at udfordre mange gamle opfattelser. I dette studie havde forskerne valgt at kigge på hverdagsmotionister. I fremtiden vil de også gerne se, om det samme mønster gør sig gældende også blandt eliteidrætsfolk, siger han til Time.