Gå til hovedindhold

Motion giver sportsglade gener

Nye studier har vist, at alle mennesker besidder de gener, der skal til for at udføre et fysisk arbejde. At dovenskab ligger i generne er dermed det rene volapyk.
    En enkelt løbetur kan ’tænde’ de gener i musklerne, som giver styrke og energi til bevægelse.
    
Påvirk den genetiske kode
- Nu ved vi, at der sker en kemisk modifikation i musklernes DNA, når vi er fysisk aktive, siger Romain Barres, adjunkt på København Universitets Sundhedsvidenskabelige Institut.
    Forskningen viste, at genernes sammensætning påvirkes af bare en lille mængde motion. De viste dog også, at de aktive gener hurtigt inaktiveres efter endt arbejde. 
    Grunden til det er, at den genestiske kode - som vi er født med - ikke ændres med motion. Vi kan dermed ikke "overføre" vores fysiske aktivitet til vores børn. 
    - Man kan ikke ændre den kode, vores forældre gav os, men man kan ændre den måde, man bruger den på. Man kan simpelthen lege med den genetiske kode ved at dyrke motion, forklarer forskeren. 

Sundhed uden motion
- Dert findes mennesker, som af forskellige grunde ikke er i stand til at dyrke motion. De mennesker kan være i risikozonen for at få livsstilsygdomme som fedme og sukkersyge. Vores undersøgelse giver os et grundlag for at udvikle metoder, så vi kan forbedre de ufrivilligt inaktives sundhedstilstand, uden at de behøver dyrke motion, siger han og fortsætter:
    - F.eks. er det sandsynligt, at der i fremtiden bliver udviklet nye typer medicin, der kan få generne til at efterligne den proces, der sker i musklerne, når de bliver brugt til motion.
    Det har vist sig, at kaffe kan aktivere de samme gener i musklerne som dem, der aktiveres ved motion. Selv om kaffe kan bruges på nye måder i forskningen, kan det ikke erstatte løbeturen, fastlår Barres.

Bliv en del af Familie Journals Slankeklub

Læs også:
Pas på din vægt
Kinesernes viden om overgangsalderen

Læs mere om