Gå til hovedindhold

Så meget vinder du ved at tage cyklen

Der er mange fordele ved at cykle til jobbet. Du bidrager til et bedre miljø og slipper for transportomkostninger – men vigtigst af alt giver du din krop en sund gave!

Du kommer hjem fra job, spiser og griber så din træningstaske for at tage til fitness. Men stop en halv! Hvis du cykler til arbejdet, er træningen klaret, allerede inden du kommer inden for døren – og aftenen er din egen.

Cykling har mange fordele – det viser ikke mindst et stort studie fra sidste år, hvor man undersøgte sundhedsfordelene ved at cykle til arbejde. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra. Man fandt, at cyklister havde omkring 45 procent mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og cancer sammenlignet med dem, der tog bilen eller offentlige transportmidler. Sundhedsfordelene var ovenikøbet flere end ved at gå tur.

Et andet positivt aspekt ved at cykle er, at det er skånsomt for kroppen – i modsætning til f.eks. løb.

Det er let at gå i gang med, hvis du ikke er vant til at cykle, og du kan hurtigt arbejde dig op fra let cykling til at cykle hårdt og meget. Når man løber, har man derimod brug for at øge træningen gradvist for ikke at få skader, siger Emma Stenberg, cykelcoach i Svenska Cykelförbundet.

Belaster ikke led

Er man overvægtig, er cykling perfekt.

– Det er lidt som med svømning – man bærer ikke sin egen vægt og belaster derfor ikke sine led så meget.

Emma Stenberg mener, at det ikke behøver være et problem at cykle til arbejdet. Man skal bare sætte sig op på cyklen om morgenen og træde i pedalerne.

– I begyndelsen er det fint ‘bare at cykle’. Hvis man ikke plejer at cykle og så begynder at cykle tre eller fem dage om ugen, har man jo taget et stort skridt og gjort en forskel, siger hun.

Når man efter nogen tid føler, at det ikke giver så meget mere, kan det være på tide at gå i gang med forskellige former for intervaltræning.

Det nemmeste er at køre lidt længere intervaller, end man plejer – ti minutter eller mere. Det har en god effekt på lunger og kondition. Men man kan også cykle kortere intervaller, men med lidt højere belastning. Så aktiveres din krop på en anden måde og transporterer mere ilt ud i dine muskler og gør nytte dér.

Brug gearene

En god måde at variere på er at bruge gearene.

– Bruger man det tungeste gear, bliver modstanden høj, selv om man cykler på fladt terræn. Det betyder, at man tramper langsommere, men hårdere i pedalerne. Det giver mere styrketræning, fordi benene belastes. Man får dog ofte ikke så høj puls.

Hvis man vil fokusere mere på pulstræning, skal man gøre man det modsatte.

– Vælg et lavt gear, et irriterende lavt gear, og tramp ekstremt hurtigt i pedalerne for at sætte hastigheden op. Det vil påvirke puls og hjerte, siger Emma Stenberg.

Få stærke lår

Cykling træner især forsiden af lårene, men selvfølgelig også bagside og baller.

– Har man en cykel, hvor skoene er fastspændt til pedalerne, træner man både for- og bagsiden af lårene, fordi man på den måde laver det såkaldte rundetramp, men med almindelige træningssko er det mest forsiden, man træner, siger hun og fortsætter:

– Men cykling er især fantastisk, hvis man vil have en bedre kondition.

Emma Stenberg understreger til slut, hvor vigtig sikkerheden er. Glem f.eks. ikke hjelmen.

Især i storbyerne kan det være lidt tricky at bevæge sig rundt, da man har anden trafik at forholde sig til. Husk, at sikkerheden er det vigtigste.