Gå til hovedindhold

10 almindelige fejl, vi laver, når vi begynder at træne

At begynde at træne er et stort skridt mod en sundere krop. Men for at rejsen fra utrænet til trænet skal blive god, gælder det om at undgå fejl, som øger risikoen for skader og nedsætter træningens gode virkning på sundheden.

Fantastisk! Du er begyndt at træne. Men pas på, at du ikke laver nogle uheldige fejl - det kan nemlig gøre mere skade end gavn. Det skriver det svenske sundhedssite MåBra. 

1. At spise for lidt

På kort sigt taber du dig lidt – på langt sigt risikerer du ikke bare at forbrænde fedt, men også muskler. Din forbrænding kan påvirkes i negativ retning. Mangel på vigtige næringsstoffer sammen med mangel på energi nedsætter immunforsvaret. Du kan blive forkølet. Og blive nødt til at holde pause i din træning.

2. Lægge for hårdt ud

Gå langsomt til værks, hvis du vil undgå skader. Kroppen bør vænne sig til det. Og psyken, så du ikke mister motivationen. Løsningen er at sætte sig realistiske mål. Træning skal være hård. Men ikke så hård, at det bliver for meget.

3. Ikke at have en træningsplan

Har du en plan, bliver det sværere at komme med undskyldninger. Pak din træningstaske aftenen før, meld dig til i forvejen og find en kammerat at træne sammen med.

4. Alt eller intet-attituden

Bare ti minutters træning er godt for din sundhed.

5. At springe opvarmningen over

Opvarmning nedsætter risikoen for skader.

6. At træne for hårdt

Hvis du har droppet træningen nogle gange, så forsøg ikke at indhente det hele i løbet af en enkelt gang træning. Det kan give skader.

7. At træne ensidigt

En almindelig fejl er kun at træne konditionstræning. Eller kun styrketræning. Begge former for træning er nødvendige og skal afpasses hinanden. Hvis du vil tabe dig, skal du styrketræne, for jo mere muskelmasse, du har, desto flere kalorier forbrænder du. Og omvendt skal du give hjertet noget motion, hvis du vil opbygge muskler.

8. Ikke at udfordre kroppen

Kroppen vænner sig hurtigt til en bestemt belastning og holder op med at udvikle sig, hvis du ikke udfordrer den med tungere vægte, nye øvelser eller en anden intensitet.

9. At strække ud på det forkerte tidspunkt

Ny forskning har vist, at udstrækning før træning nedsætter blodtilførslen til vævene og øger dannelsen af mælkesyre, hvilket øger risikoen for skader.

10. At springe hviledagen over

For meget træning gør dig træt, og så præsterer du dårligere. Kroppen har brug for at restituere. Så respekter hviledagene mellem din træning.

Kilder: Viktväktarna, sporthalsa.se, runnersworld.com, alphafitness.com.