Gå til hovedindhold

Bange for forurening? Træn også i byen

Motion i forurenet luft er bedre end ingen motion, da træningen opvejer luftforureningens skadelige bivirkninger, konkluderer forskning fra Københavns Universitet baseret på data fra 52.000 aarhusianere og københavnere.

Bange for forurening? TRÆN OGSÅ I BYEN

Motion i forurenet luft er bedre end ingen motion, da træningen opvejer luftforureningens skadelige bivirkninger, konkluderer forskning fra Københavns Universitet baseret på data fra 52.000 aarhusianere og københavnere.  

Forskerne observerede 20 procent færre dødsfald blandt dem, der var fysisk aktive sammenlignet med de inaktive, selv blandt dem, der boede ved tæt trafikerede veje. 

Luftforurening øger faren for tidlig død, især på grund af blodprop i hjertet. I de store byer risikerer vi at indånde store mængder kvælstofdioxid og andre giftstoffer fra bilerne, især dieseludstødningen. Problemet forværres af, at man trækker vejret kraftigere under motion og derved får mere forurening ned i luftvejene.  

Selv i de mest forurenede områder i hovedstaden er det alligevel sundere at løbe en tur eller cykle til arbejde end at være fysisk inaktiv, ifølge fagtidsskriftet Environmental Health Perspectives. Men der er selvfølgelig ingen fornuft i at udsætte sig selv unødigt for trafikkens giftstoffer, så i denne uge får du tip til at mindske udsættelsen for forurenet luft under træning, hvis du bor i en større by med meget trafik.

Læs også: GUIDE: Find din yndlingsmotion - udendørs

Undgå luftforurening 

● Tag cyklen frem for bilen. I en bil er du tættere på andre bilers udstødningsgasser, der trænger ind i kabinen gennem ventilationsanlægget.

● Myldretiden er forureningsmæssigt værst, så læg om muligt din udendørstræning på andre tidspunkter.

● Find bykortet frem og udtænk en smartere cykelrute uden om de mest trafikerede veje.

● Undgå især store veje med mange busser og lastbiler, og vælg i stedet mindre veje samt endnu bedre parker og grønne områder, såfremt cykling er tilladt dér. Måske bliver cykelruten lidt længere, men så giver det bare ekstra motion.

● Blot det at komme 50-100 meter væk fra en meget trafikeret vej gør luften to til fem gange mindre forurenet.

Læs også: Udendørs træning gør dig glad

Læs mere om