Gå til hovedindhold

10 tips til at blive mæt - på den sunde måde!

Savner du at føle dig mæt? Og synes du, at mætheden kun lader til at komme fra usunde madvarer? Så er der 10 gode tips at hente her!

10 tips til at blive mæt - på den sunde måde!

Savner du at føle dig mæt? Og synes du, at mætheden kun lader til at komme fra usunde madvarer? Så er der 10 gode tips at hente her!

Fastfood og andre usunde madvarer kan sikkert i manges øjne stille sulten langt hurtigere og give en større mæthedsfornemmelse end de sunde løsninger.

Men det er ingen hemmelighed, at fastfood ikke er ideelt for vores vægt og krop i det hele taget – og der eksisterer faktisk sunde alternativer, som kan give en lignende tilfredshedsfølelse.

10 sunde veje til mæthed

Sundhedsmagasinet Fit Living har således samlet 10 af de bedste mæthedsråd fra slankeforskere, som er listet nedenunder:

1. Tænk dig tynd

Det lyder som utopi, men britiske forskere har påvist, at det i en vis udstrækning er muligt. Hvis du ser dit sidste måltid for dig, nedsættes din appetit en smule. Prøv også at tænke over, at din krop reelt set er mæt i 4-6 timer efter et varieret måltid, så hvis du pludselig føler sult, kan det være, at det bare er din hjerne, der narrer dig.

Har du prøvet vægttabsterapi? Lyt dig til et varigt vægttab!

2. Sig ja til fedt

Det er en udbredt fejl at skære fedt og olie fra, hvis man ønsker at tabe sig. Kalorieindholdet i fedt er ganske vist det dobbelte af protein og kulhydrater, men fedtet spiller også en vigtig rolle i kampen mod kiloene, da det bl.a. øger det mæthedsfornemmelsen. Jomfruolivenolie og kokosolie indeholder desuden stoffer, som øger kalorieforbrændingen.

3. Spis protein

Når vi føler sult, skyldes det et højt niveau af hormonet ghrelin i vores krop. Men ghrelin-indholdet kan reguleres af protein: Forskning har vist, at personer, der primært spiser protein, holder deres ghrelin-niveauer lavt længere end dem, som lever primært af kulhydrater.

4. Sen frokost

Hvis du f.eks. spiser frokost hver dag kl. 12, så stiger mængden sulthormonet af ghrelin omkring det samme tidspunkt hver dag. Så hvis du oplever at få trang til søde sager hver dag kl. 16, kan det måske hjælpe at skubbe frokosten til kl. 13-14, så det er lettere at springe kl. 16-snacken over og vente til middagsmaden.

5. Undgå stress

Stresshormonerne kortisol og adrenalin tærer på kroppens reserver af B-vitamin, hvilket udløser sult, selv om du reelt set ikke trænger til mad. Prøv derfor at undgå at stresse din krop ved f.eks. at trække vejret langsomt eller holde 5 minutters pauser evt. meditation.

Sover du nok? Læs her, hvordan du kan sove dig slankere!

6. Spis fibre

Fiberrige fødevarer som linser, bønner og fuldkorn stabiliserer blodsukkeret og påvirker samtidig sulthormonet i kroppen. Det er alt sammen medvirkende til, at du føler dig mæt i længere tid på få kalorier.

7. Spis kartofler

Forskere fra Sidney University har undersøgt, hvor tilfredse en række forsøgspersoner føler sig efter at have spist en udvalgte hverdagsfødevarer med spørgsmål som ’Hvordan har du det, når du har spist…?’ og ’Hvor længe føler du dig mæt?’. Kartoflen topper denne liste, og det kan skyldes, at dens naturlige stivelse giver langvarig mæthed.

8. Brug blenderen

Står det til en forsker ved Pennsylvania State University, burde vi give hele kostpyramiden en tur i blenderen. Mad med mere luft, som f.eks. er tilberedt i en blender, samt fedtfattig is virker særligt mættende og tilfredsstillende.

9. Spis langsomt

Hvis du spiser langsomt, så spiser du også mindre. Det tager nemlig 15-20 minutter, før maden optages i tarmen, og de hormoner, der signalerer mæthed, bliver frigivet. Giv derfor mætheden tid til at indfinde sig, inden du sluger al maden.

10. Spis suppe

Hvis du står foran et valg mellem a) en portion kylling med grøntsager og et stort glas vand eller b) en portion kyllingesuppe med grøntsager, hvor vandet indgår i retten – så vælg suppen! Den øgede volumen får nemlig maden til at blive i maven længere tid og mætter derfor længst.  

Vores 5 bedste suppeopskrifter

Græskarsuppe med muslinger

Jordskoksuppe

Tomatsuppe med peberfrugt

Blomkålssuppe med bacon

Rodfrugtsuppe

Læs mere om