Gå til hovedindhold

Glutenfrit brød med majs og havre

Glutenfrit brød har en lidt anden konsistens end normalt brød. Men det kan faktisk godt lade sig gøre, at bage et lækkert brød uden gluten. Her får du opskriften på majs-havre brødet.
1 brød (2 l’s rugbrødsform) – 16 skiver
Tid: 15 min. + 
Hævning: 45 min.  + 
Bagetid: ca. 1 time.

Ingredienser til glutenfrit brød med majs og havre: 

50 g gær
2 tsk. salt
1 æg
½ dl sirup 
3 dl majsgryn 
eller minutpolenta
3 dl havregryn
3 dl rismel
1 dl loppefrøskaller (HUSK)
 

Fremgangsmåde

Rør gæren ud i 4 dl lunkent vand.
Tilsæt salt, sammenpisket æg, sirup, majs- og havregryn og lad det trække i 10 min.
Rør rismel samt loppefrøskaller i og hæld dejen i en to-liters rugbrødsform beklædt med bagepapir og lad det hæve i 45 min. 
Bag brødet i ca. 1 time ved 175°. 
Afkøl på rist og skær brødet i skiver.
Nyd det friskbagt og frys resten ned til senere.
 
Energi pr. skive: 145 kcal. 
Fordelt på: kulhydrat 81%, fedt 9%, protein 10%
 
 
Hvad er det med gluten?
Gluten er et protein, der findes i nogle kornsorter, og det er samtidig det, der gør æltet dej elastisk.
Gluten forekommer primært i hvede, rug og byg, og da spelt er en hvedesort, findes det også her. 
Gluten danner et elastisk netværk, som holder på luften, når brødet hæver, derfor den store forskel på om det er bagt af mel med eller uden. 
Havre, boghvede, majs, hirse og ris er glutenfri og rigtigt gode meltyper at bruge, når brødet skal være glutenfrit. 
Et glutenfrit brød vil blive langt mere kompakt og tungt sammenlignet med traditionelt hvedebrød, men det kan altså sagtens lade sig gøre at bage brød, der smager godt, selv om det er glutenfrit. 
 
Af Gitte Heidi Rasmussen