Gå til hovedindhold

6 råd: Føl dig mæt – ikke tyk!

Tænk dig tynd. Sig ja til fedt. Blend hele kostpyramiden. Der findes masser af råd til, hvordan man kan blive mæt uden at føle sig oppustet og tyk. Her er 6 af rådene – nogle mere overraskende end andre!

6 råd til at føle dig mæt – ikke tyk!

Tænk dig tynd. Sig ja til fedt. Blend hele kostpyramiden. Der findes masser af råd til, hvordan man kan blive mæt uden at føle sig oppustet og tyk. Her er 6 af rådene – nogle mere overraskende end andre!

Livsstilsmagasinet Fitliving har samlet en række gode råd fra forskere verden over, som du måske kan bruge, hvis du ønsker at opnå en god mæthedsfornemmelse, uden at du samtidig føler dig oppustet og tyk.

Nedenunder finder du 6 af disse råd. Nogle kommer nok ikke helt bag på dig – som f.eks. at fiberrig kost giver en god mæthedsfølelse. Andre af rådene er måske mere overraskende:

6 råd til at føle dig mæt – ikke tyk

1)      Tænk dig tynd
Britiske forskere konkluderer, at man ved at tænke tilbage på det sidste måltid, man har spist, kan nedsætte sin appetit og lysten til fedende mellemmåltider. Det skyldes, at man i en vis grad kan narre hjernen til en mæthedsfølelse, hvis man visualiserer sit seneste måltid.

2)      Sig ja til fedt
Ny forskning viser, at øger både mætheds- og tilfredshedsfølelsen efter et måltid, så sørg for at få nok af det såkaldt sunde fedt fra f.eks. jomfruolivenolie og kokosolie. Det sunde fedt skærper nemlig kroppens energi og øger kalorieforbrændingen. Samtidig påvirker det humøret i positiv retning og reducerer dit totale kalorieindtag, fordi du spiser mindre.

3)      Blend hele kostpyramiden
En forsker fra Pennsylvania State University opfordrer til, at man blender al mad, der findes i kostpyramiden. Hun har nemlig fundet ud af, at mad, der er tilberedt i en blender giver en større mæthedsfølelse, fordi det indeholder mere luft.

4)      Spis sen frokost
Forskerne har opdaget, at sulthormonet ghrelin er et ’vanedyr’. Det betyder, at mængden af ghrelin automatisk stiger, hvis du spiser frokost hver dag kl. 12. Hvis du derfor ofte bliver lækkersulten kl. 16, kan det hjælpe at spise frokost senere. Så kan du måske bedre vente til aftensmaden med at få stillet lækkersulten. 

5)      Spis suppe
Undersøgelser med overvægtige viser, at mad med øget volumen mætter i længere tid, fordi det bliver i maven længere. Det vil sige, at hvis du skal vælge mellem en portion kylling med grøntsager og et stort glas vand ved siden af eller en portion kyllingesuppe med grøntsager, hvor vandet indgår i retten, så er suppen det rigtige valg, da suppens volume er større.

6)      Spis fibre
Fiberrig mad som linser, bønner, fuldkornspasta og kerner stabiliserer blodsukkeret, så man ikke i samme grad pludselig får lyst til en masse sukker og andet usundt. Fibre menes også at påvirke sulthormonet, så man føler sig mæt i længere tid på få kalorier. Forskere fra University of Sydney har desuden fundet ud af, at den naturlige stivelse i kartofler også virker som fibre og giver en langvarig mæthed.

*Gavebeviset er gyldigt indtil d. 31/3-16.

Læs mere om