Påske: Lakseroser i grønt selskab
Påske-Lakseroser
Påskefrokost
Få her inspiration til din påskefrokost
Påskefrokost



Lakseroser i grønt selskab
(6 pers.) Tid: 5 min.
Ingredienser
500 g gravad og røget laks i skiver
150 g rævesovs
Frisk dild
Evt. peber og surkløver til pynt
Fremgangsmåde
Læg en skive røget og en skive gravad laks i forlængelse af hinanden og form lakseskiverne til roser.
Sæt dem på et fad og pynt med rævesovs og krydderurter. Rør evt. lidt ekstra hakket dild og frisk peber i ræve-sovsen og servér til laksen.
Af: Julie Hey, Foto: Betina Hastoft



Påskesild med dild
Opskriften er til 2 personerne og tager ca. 15 min. at tilberede
Det skal du bruge til påskesild med dild
2 spsk græsk yoghurt, 2%
Hakket dild
Salt, friskkværnet peber
60 g gammeldags modnede sildefileter
2 halve skiver fuldkornsrugbrød, 60 g
1 forårsløg
Dild
Fremgangsmåde
1. Rør yoghurten sammen med lidt hakket dild og smag til med salt og peber.
2. Skær sildefileterne i lidt mindre stykker og læg dem på brødet.
3. Snit forårsløget fint og meget skråt og anret det oven på silden sammen med dildcremen. Pynt evt. med lidt ekstra dild og server.
Af: Gitte Heide Rasmussen, Foto: Betina Hastoft



Karrysild
Karrysild til ca. 6 personer.
Ingredienser
2-3 kryddersildefileter
2 syltede agurker el. 3-4 strimler asie (uden sukker)
3 hårdkogte æg
175 g mayonnaise (uden sukker)
1 dl ymer eller cremefraiche 18- eller 38 procent
2-3 tsk. karry
1 tsk. engelsk sauce
Evt. lidt gurkemeje
Salt og peber
Pynt:
Æggebåde og Karse
Fremgangsmåde
Skær sildene i små bidder.
Skær agurkerne i små tern og hak æggene.
Rør mayonnasie og ymer sammen og smag til med karry, engelsk sauce, gurkemeje, salt og peber.
Bland fyldet i og kom det hele i en skål.
Pynt med æggebåde og karse kort tid inden serveringen.
Af: Anne Skovgaard, Foto Carina Krüger



Stegte sild i eddike
Opskriften giver stegte sild til 8 personer
Ingredienser
8 sildefiléter
1 spsk. sennep
1 dl rugmel
Salt
Friskkværnet peber
Smør til stegning
Lage:
½ l eddike
100 g Sukrin
1 dl vand
2-3 små laurbærblade
6 hele, sorte peberkorn
2 spsk. ribs
2 rødløg i skiver
1 lille bdt. dild
8 tynde skiver
Lavkarbo-brød
Fremgangsmåde
Skyl sildefiléterne i koldt vand, smør sennep i bugen og fold dem sammen.
Bland rugmel med salt og peber og vend sildefiléterne i blandingen.
Steg sildene 4-5 min. på hver side i smørret og læg dem i et stort fad.
Kog eddiken op med Sukrin, vand, laurbærblade, peberkorn og ribs og skær det ene løg i skiver.
Læg løgskiverne over sildene, hæld lagen over og stil dem på køl i mindst 2 timer.
Anret sildene på brødet og pynt med skiver af rødløg og dild.
OBS:
Rugmel er ikke en del af hverken LCHF eller Stenalderkost, men i meget små mængder og en sjælden gang imellem kan det ikke skade, medmindre du lider af glutenallergi
Af: Kristina Marckmann. Foto: Carina Krüger



Svenske sennepssild
Ca. sild til 6-8 personer
Ingredienser - Sennepssild
4 gammeldags, marinerede sildefileter
Sauce:
½ spsk. grov dijonsennep (find den variant med mindst kulhydrater)
½ spsk. sød sennep (find den variant med mindst kulhydrater)
1 tsk. sukrin
½ spsk. vineddike
3 spsk. olie
1 dl cremefraiche 18- eller 38 procent
Pynt:
1 rødløg
1 syltet agurk el. 2 strimler asie
Hakket kryddergrønt
Fremgangsmåde - Sennepssild
Skær sildefileterne i 2 cm brede stykker og læg dem på et fad.
Bland sennep, sukker og vineddike.
Pisk olien i en fin stråle og vend cremefraichen i.
Hæld saucen over sildene.
Pynt med rødløg og agurk og klip kryddergrønt over.
Af: Anne Skovgaard, Foto: Carina Krüger



Hapser med sild
(6 pers.)
Tid: 10 min. + trækketid. vær opmærksom på, at du skal begynde dagen før servering.
Ingredienser
200 g marinerede sild
1 spsk. hyldeblomstsaft
1 spsk. tørrede hyldeblomster eller hyldeblomstkvas
Ristede rugbrødschips
1 lille skalotteløg
Krydderurter eller spiselige blomster
Fremgangsmåde
Hæld væden fra sildene, tør dem med køkkenrulle og hak dem fint. Vend hyldeblomstsaft og hyldeblomster eller hyldeblomstkvas i og lad blandingen trække i køleskabet til dagen derpå.
Anret på ristet rugbrød og pynt med tynde ringe af skalotteløg og evt. krydderurter eller spiselige blomsterblade.
Af: Julie Hey, Foto: Betina Hastoft



Lakseruller
Tid: 10 min. 4 personer
Ingredienser
4 tortillaer eller usødede pandekager 180 g
100 g friskost 11 %
Revet skal fra ¼ citron
1 lille bdt. dild
1 rødløg
200 g røget laks i skiver
Fremgangsmåde
Smør tortillaerne med friskosten og drys med revet citronskal, hakket dild og finhakket rødløg.
Læg laksen på og rul tortillaerne sammen.
Skær dem i tykke skiver og anret dem på et fad.
Pynt evt. med dild og rødløgsringe og servér.
Af: Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Betina Hastoft



Fyldt avocado
Opskriften er beregnet til 2 personer
Ingredienser
240 g avocado
210 g tun i vand
120 g kogt æg
30 g mayonnaise
75 g bladselleri
30 g rødløg
10 g dild + lidt til pynt
10 g citronsaft
2 g salt
Fremgangsmåde
Halvér avocadoerne og fjern stenene.
Hæld vandet fra tunen og kom tunkødet i en stor skål.
Hak æggene i små tern og bland dem sammen med tunkødet.
Skær bladselleristængler og rødløg i små tern.
Bland herefter alle ingredienserne undtagen avocadoerne sammen.
Fyld avocadoerne med blandingen og pynt med en dildkvist på toppen.
Af: Lene Hansson, Foto: Jesper Glyrskov



Smilende æg med rogn
Opskriften er til 2 personer, og tager ca. 15 min. at tilberede
Ingredienser
2 æg str. S/M
2 halve skiver fuldkornsrugbrød, 60 g
Spinat
Salt, peber
75 g frisk stenbiderrogn
Dild
Kørvel
Sådan laver du smilende æg med rogn
1. Kog æggene i ca. 7 min., til de er smilende. Pil og halver dem.
2. Læg lidt spinat på hver brødskive og læg de halve æg ovenpå. Krydr med salt og peber og pynt med stenbiderrogn og krydderurter.
Af: Gitte Heide Rasmussen, Foto: Betina Hastoft



Ørred med æg og asparges
Ingredienser
(4 pers.)
1 ørred- el. laksefilet uden ben (ca. 500 g)
Salt og peber
1 bdt. grønne asparges
100 g mayonnaise
100 g rejer
3 hårdkogte æg
100 g cherrytomater
50 g stenbiderrogn
5 dildkviste
½ citron
Fremgangsmåde
Læg ørredfileten på en plade med bagepapir, krydr med salt og peber og bag den ca. 10 min. ved 180°. Lad den køle af og vend den forsigtigt over på et fad og træk skindet af.
Damp aspargesene i letsaltet vand i 4 min., lad dem køle af og skær dem i mindre stykker. Sprøjt mayonnaise på midten af fisken.
Pynt med rejer, æg i kvarte, asparges og tomater i kvarte og drys med stenbiderrogn og dild. Servér med citronskiver.
Af: Kristina Marckmann, Foto: Carina Krüger



Påskekoketter
Opskriften er til 4 personer
Ingredienser
1 spsk. smør
300 g kogt kylling
1 bdt. grønne asparges
1 bdt. purløg
4 spsk. cremefraiche 38 %
4 æg
1 tsk. salt
1 knsp. peber
Fremgangsmåde
Smør kokotterne med smørret og del kyllingen i mindre stykker.
Skær aspargesene i skiver, bland kylling, asparges og klippet purløg og fordel fyldet i kokotterne.
Del æggene i blommer og hvider, rør hviderne med cremefraiche, salt og peber og hæld det over fyldet i kokotterne.
Lav en lille fordybning i midten af hver kokotte og læg æggeblommen deri.
Sæt kokotterne i en gryde med 3 cm kogende vand og læg låg på.
Lad kokotterne småkoge i 10 min., til hviden er stivnet og servér med grøn salat.
Af: Kristina Marckmann, Foto: Carina Krüger



Rugbrød med roastbeef og rygeost
Opskriften er til 2 personer og tager ca 10 min. at tilberede.
Det skal du bruge til rugbrød med roastbeef og rygeost
2 halve skiver fuldkornsrugbrød, 60 g
80 g roastbeef i tynde skiver
50 g rygeost, gerne lavet
på sødmælk
1 rødløg
Karse
Salt, friskkværnet peber
Sådan laver du rugbrød med roastbeef og rygeost
1. Læg roastbeefen på brødet og kom lidt rygeost ovenpå.
2. Pynt med løgringe og karse. Krydr med salt og peber og server.
Af: Gitte Heide Rasmussen, Foto: Betina Hastoft



Lam
Opskrift på Lam med svampesovs
Opskriften er til 4 personer.
Ingredienser
800 g lammekød (gerne filet)
2 tsk. tørrede urter, f.eks. basilikum, oregano og timian
Salt og peber
1 spsk. smør
Champignonsovs
250 g champignoner
2 spsk. smør
1 spsk. vildtfond eller bouillon
½ dl vand
2 dl fløde
Salt og peber
Tilbehør
250 g grønne bønner
Fremgangsmåde
Brun kødet i smørret og drys krydderierne over. Læg kødet i et ildfast fad og lad det stege videre i ovnen i 10-15 min. ved 175°.
Rens champignonerne og skær dem i skiver. Brun dem på panden. Hæld vildtfond, vand og fløde over. Lad det koge i 15 min. Smag til med salt og peber.
Kog bønnerne i letsaltet vand i 2-3 min.
Skær kødet i skiver.
Anret med bønner og kød på fire tallerkner og hæld sovsen over.



Lam med blomkålscreme
Tid: 30 min. 2. pers.
Ingredienser
1 lille blomkålshoved, ca. 400 g
2 dl minimælk
25 g friskrevet parmesan
Salt, peber
350 g lammekrone
1 fed hvidløg
½ tsk timian
½ tsk sumac
2 tsk olivenolie
200 g skrællede gulerødder
Hakket persille
Fremgangsmåde
Del blomkålen i små buketter og kog dem møre i mælk i ca. 15 min.
Tænd ovnen på 200 grader.
Blend blomkålen, tilsæt parmesan og smag til med salt og peber.
Krydr lammekødet med hvidløg, timian og sumac, og brun det et kort øjeblik i lidt af olien på en varm pande.
Skræl og flæk gulerødderne på langs og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med salt og peber, dryp med resten af olien og læg kødet ovenpå.
Steg kød og gulerødder i ovnen i ca. 20 min.
Skær lammekronen i skiver og anret på en bund af blomkålscreme og bagte gulerødder. Server straks.
Af: Gitte Heidi Rasmussen, Foto: Betina Hastoft



Marcipanæg
Ingredienser
(12 små påskeæg)
200 g mandelmel
2 spsk. sukrin melis
1 tsk. mandelessens (kan udelades)
1 æggehvide
Overtræk
100-150 g mørk chokolade
1 tsk. kokosolie
Fremgangsmåde
Bland mandelmelet med Sukrin Melis og mandelessens og saml dejen med æggehviden, til du har en god klump. Brug hænderne til at ælte den, så du har en fast, men let fedtet marcipandej.
Form til små påskeæg. Hvis du har tid, kan du sætte marcipanæggene i køleskabet, inden du overtrækker dem med chokolade. Det gør dem nemmere at håndtere.
Sådan laver du overtræk
Hak chokoladen groft og smelt den i en skål over vandbad sammen med kokosolien. Dyp marcipanæggene heri ved hjælp af to gafler. Læg dem på et fad med bagepapir og sæt dem i køleskabet, til chokoladen er stivnet.
Variant: Lakridsmarcipan
Som grundopskriften, men tilføj 1-2 spsk. rålakridspulver. Ælt lakridspulveret ind i marcipanen. Overtræk til sidst med chokolade og drys med lidt lakridspulver.
Birgitte Nymann