Gå til hovedindhold

Arne Astrup: De 8 kostråd er problematiske!

Ernæringseksperten Arne Astrup er lodret imod Fødevarestyrelsens 8 officielle kostråd. Se her, hvad han i stedet råder os til…

De 8 kostråd er problematiske!

Ernæringseksperten Arne Astrup er lodret imod Fødevarestyrelsens 8 officielle kostråd. Se her, hvad han i stedet råder os til…

Den anerkendte ernæringsekspert Arne Astrup mener ikke, at det bør være en større videnskab at tabe sig. I stedet for slavisk at følge de 8 officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen er det langt bedre bare at ændre en smule på balancen mellem kulhydrat og protein, forklarer han til sund-forskning.dk.  

-          Så tror jeg, at man kan opnå en madkultur, man kan leve af – og med – resten af sine dage, uanset om man er overvægtig, normalvægtig, barn eller ældre. Og det er ikke en kur i den forstand, at du udelukker noget, nej, du ændrer blot på mængderne på tallerkenen. På den måde er det kostråd, som er til at forstå og lette at integrere, siger han.

Efterlyser mere nuancerede kostråd

Arne Astrup er faktisk lodret imod de 8 officielle kostråd, idet han savner et mere nuanceret billede. Et af de officielle kostråd er således at skære ned på det mættede fedt. Men der er stor forskel på, hvordan mættet fedt opfører sig i rødt kød og chokolade.

-          Forbrugeren kommer let til at skære ned på nogle fødevarer, som er sunde relativt set og måske tilmed erstatte det med noget, som er meget værre. Vi ved, at mørk chokolade er spækket med mættet fedt (stearinsyre), og stearinsyre - særligt når det optræder i mørk chokolade - er super sundt, forklarer han.

Mørk chokolade er bl.a. med til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og demens, og så er fedtstoffet stearinsyre meget drøjt og mætter derfor meget.

Ost og æg bør heller ikke dømmes ude

Også ost og æg kan ifølge Arne Astrup sagtens indgå i en sund kost og bør ikke dømmes ude pga. det mættede fedt. Ost kan derimod nedsætte forekomsten af hjertekarsygdomme, diabetes og tyktarmskræft, mens æg bl.a. er en god kilde til D-vitamin.

Ifølge Arne Astrup er det altså vigtigt for den almindelige forbruger at vide, at nogle af de fødevarer, der indeholder mættet fedt, ikke er dårligere end de fødevarer, der indeholder plantefedt.

Arne Astrups kostråd

Arne Astrups råd om blot at ændre lidt på tallerkenens balance betyder, at man blot skærer en smule ned for mængden af kulhydrater og vælger dem med den laveste blodsukkerstigning som upolerede ris, fuldkornsbrød og fuldkornspasta. Og at man sørger for i stedet at putte flere proteiner ind i kosten i form af kød, fisk, æg, mejeriprodukter, linser, bønner og skaldyr. Den fordeling vil automatisk give en større mæthed, som bevirker at vi spiser færre kalorier.