Gå til hovedindhold

Bliver du snydt af lightprodukter?

Mange køber lightprodukter, for at spare på kalorierne og smide nogle kilo. Men er lightprodukter fup og fidus?

Er lightprodukter fub og fidus?

Mange køber mad, der er light, for at spare på kalorierne og smide nogle kilo. Men er lightprodukter fup og fidus? Ugebladet Søndag har spurgt diætist Lene Allingstrup.

Er light fup eller fakta?

Fødevarer, der betegnes light eller let, indeholder mindre fedt eller sukker end fødevarer, der ikke er light. Men lightprodukter kan sagtens indeholde fedt og sukker i betydelig mængde. Problemet er ikke, at producenterne vil snyde forbrugerne, men at forbrugerne har fået light-problematikken galt i halsen.

Hvordan galt i halsen?

Mange forbinder light med, at en fødevare er fedtfattig og sukkerfri – og dermed sund og slankende. Men lightprodukter er ikke slankeprodukter, og at der står light på pålægget, saucen, chipsene eller isen, betyder ikke, at man kan spise uhæmmet af det uden at tage på.

Lightprodukter betyder ikke vægttab

Hvornår er en fødevare light?

Ifølge Fødevarestyrelsens vejledning kan en fedtholdig fødevare som leverpostej kaldes light, hvis indholdet af fedt og/eller kalorier er reduceret med mindst 30 pct. For sukkerholdige produkter som saftevand og syltetøj skal indholdet af sukker og/eller kalorier være reduceret med mindst 30 pct. Det betyder f.eks., at søde drikkevarer stadig kan være temmelig sukkerholdige i lightudgaven. Light-betegnelsen kan også være vildledende på produkter, som er både søde og fede som f.eks. kager og desserter. Her kan sukkeret være reduceret, mens fedtindholdet er uændret højt.

Bliver man let af at spise light?

Udskifter man fede og søde fødevarer med light-udgaver, vil man få færre kalorier, og det kan hjælpe til at bevare den slanke linje. Men man kan nemt blive fristet til at spise ekstra og måske rigeligt, så man ender med at få lige så mange kalorier – eller flere – som hvis man havde spist fødevarer med mere fedt eller sukker.

Anbefaler du light til normalvægtige?

Nej, ikke til sunde og normalvægtige personer, da jeg synes, man skal spise en kost, der består af råvarer, som overordnet er så rene, naturlige og ærlige som muligt. Jeg anbefaler kun lightprodukter til folk, der skal tabe sig, eller som har svært ved at holde vægten nede.

Her er 5 grunde til at du ikke taber dig - er lightprodukter en af dem?

LENE ALLINGSTRUP er privatpraktiserende klinisk diætist og indehaver af Diætistklinikken i Gentofte, som tilbyder rådgivning og diætbehandling i forbindelse med overvægt og sygdom og vejledning i sund livsstil. Læs mere på www.allingstrup.dk