Gå til hovedindhold

Claus Dalby tabte 40 kilo: Slank uden sult

Claus Dalby
For knapt et år siden tog havemand Claus Dalby en markant beslutning; Slut med fedt, sukker og andre usundheder. Og ændringen til en 
næsten ren plantebaseret kost virkede. Kiloene begyndte at rasle af.

– Jeg skal være den sidste til at påstå, at det er en let sag at tabe sig. Det har været nemt for mig, men jeg siger ikke, at det så også vil være nemt for andre, understreger Claus Dalby med det samme. 

Den kendte havemand har for alt i verden ikke lyst til at lyde frelst eller slå nogen i hovedet og sige, at når det var let for ham, er det også let for andre.

– Det har bare virket for mig, siger han, og det tror man på, når man ser billedet fra sidste år, hvor Claus Dalby vejede 40 kilo mere, end han gør i dag. 

For knapt et år siden tog han nemlig en markant beslutning efter at have læst en artikel, hvor der stod, at man som mand havde en god chance for at blive gammel, hvis man kom gennem 50-årsalderen. Claus var 54 år, vejede 114 kilo, og med et BMI på godt 35 røg han i kategorien ”svært overvægtig”. 

– Gennem årene har jeg fået adskillige hints om min vægt, men jeg har altid taget det med et smil. Men artiklen her gav stof til eftertanke. Jeg havde jo ikke lyst til at falde om af en blodprop. Så jeg besluttede simpelthen, at nu skulle det være slut med fedt, sukker og andre usundheder.

Quinoa-frikadeller med lækkert grønt

En værre sukkergris

Første skridt var at sætte sig grundigt ind i, hvordan han erstattede den fede mad lavet på fløde, smør og sukker, han hidtil havde været vant til. Og præcis som da han for 25 år siden begyndte at interessere sig for haver og blomster og intet vidste om det, begyndte han at søge viden på nettet om ernæring, kost og sundhed. 

– Jeg har altså hverken vejet min mad eller talt kalorier. Men jeg har sat mig ind i kulhydrater og proteiner og fundet frem til, at bønner, linser og grove grøntsager stabiliserer blodsukkeret, så man ikke behøver noget sødt. Og det var ret væsentligt for mig, for jeg har været en værre sukkergris, siger han med et grin og afslører, at han forleden modtog en kæmpestor æske chokolade fra Italien, som er gemt et hemmeligt sted i kælderen. 

– Jamen jeg skal ikke vide, hvor den er, for tager jeg det første stykke, så spiser jeg det hele. I drømmer ikke om, hvor meget chokolade, jeg kunne spise i løbet af en aften foran tv’et. Eller hvordan jeg altid lige købte en is eller en pose lakridskonfekt, når jeg var inde for at tanke bilen op – og det skal siges, at min bil ikke kører ret langt på literen. 

Han var derfor yderst spændt på, om han kunne finde ud af at skippe sukkeret, men det viste sig at være nemmere, end han havde frygtet. 

– Jeg har slet ikke haft nogle abstinenser. Sukkeruhyret blev lynhurtigt tæmmet med den kost, jeg spiste, og som gav mig et stabilt blodsukker i løbet af dagen. Jeg kunne da godt få lyst til noget om aftenen, men nu klarer jeg det med lidt nødder og rosiner eller et stykke frugt, fortæller Claus.

Kostændringen bestod i at skære de kalorietunge råvarer væk og erstatte dem med en mere plantebaseret kost. Det vil sige masser af bælgfrugter, korn, frø, grove ris, grøntsager og sunde fedtstoffer. Han spiser stadig kød og fisk – bare i mindre mængder end tidligere. 

Derfor er det også vigtigt for ham at sige, at der ikke er tale om en slankekur eller speciel diæt, men om en decideret kostomlægning. 

Kød som tilbehør

– Når man taler om, hvad man skal have til aften, er det som regel kødet, der er det primære, f.eks. ”vi skal have frikadeller” eller ”vi skal have medisterpølse”. Det sagde jeg også, men i dag opfatter jeg kød og fisk som tilbehør og ikke omvendt. Jeg tror så også, at vi er mange, der er kommet dertil, hvor vi tænker, at vi skal spise mindre kød        – også for miljøets skyld. Det er de små skridt, der tæller. Grøntsager er i hvert fald ikke dyrere end kød, siger han og fortsætter: 

– Jeg bruger oftest årstidsbestemte grøntsager, og det visuelle betyder meget for mig. Jeg arbejder med farver, når jeg laver mad. Selvfølgelig er det smagsmæssige absolut det vigtigste, men det visuelle kommer lige bagefter. For vi spiser med øjnene, og smuk mad skærper appetitten. Jeg elsker farver på tallerkenen og serverer gerne på pæne fade og skåle, der står godt til maden. Nøjagtigt som med en buket i en vase. 

På vægten hver dag

Og den farverige kostomlægning gav lynhurtigt resultater. Kiloene begyndte at rasle af, og det var den bedste motivation. 

– Ja, jeg gik på vægten hver dag for at blive bekræftet. Det lyder måske lidt manisk, men det gjorde jeg altså. Nogle dage stod vægten stille, og så tænkte jeg, at det nok var på grund af det tøj, jeg lige havde på den dag. Mere gik jeg ikke op i det, for jeg tabte 1 kilo hver uge. 

Målet var at veje 40 kilo mindre, og det lykkedes på 10 måneder. Vægten ligger stabilt, Claus spiser det samme, måske lidt mere end under vægttabet, og der er også blevet plads til at synde, bare det ikke sker for ofte. 

– Jeg spiser stort set ikke dessert og kager mere, men hvis jeg gør det en sjælden gang, sætter jeg pris på kvalitet. Der er ingen grund til at spise søde sager, hvis de ikke er udsøgte, og jeg går ikke af vejen for et stykke kage eller en hjemmelavet dessert – bare i passende mængder. Nu er jeg ikke den store vinkender, men jeg kan også godt nyde et enkelt godt glas af god kvalitet. 

Sprøde tomat-kikærtedeller

Går tur med Nero

Motion har han ikke dyrket noget videre af ud over den almindelige dagligdags renden i haven, på kontoret og gåtur med kongepudlen Nero. For noget sportsmenneske er Claus Dalby altså bare ikke, indrømmer han. 

– Jeg løber kun, hvis der er nogen efter mig, siger han lunt og tror selv, at han måske har en god forbrænding, men at det nok først og fremmest er, fordi han har spist alt for fedt tidligere. 

– Jeg tror slet ikke, at det er min natur at veje så meget, som jeg gjorde. Nu vejer jeg omkring 75 kilo og har fået et BMI på 23. Hvis jeg dyrkede motion, ville jeg nok tabe mig yderligere, men jeg har det fint med den vægt, jeg har nu. Jeg har det faktisk bedre end nogensinde.