Gå til hovedindhold

Derfor får du lyst til dessert

Vi har lige indtaget et stort måltid, og vi er måske mætte, men alligevel føler vi, at vi godt lige kan klemme lidt sødt og en kop kaffe ned. Men hvad er det, der gør, at vi efter et stort måltid også lige får lyst til lidt dessert?

Derfor får du lyst til dessert

Vi har lige indtaget et stort måltid, og vi er måske mætte, men alligevel føler vi, at vi godt lige kan klemme lidt sødt og en kop kaffe ned. Men hvad er det, der gør, at vi efter et stort måltid også lige får lyst til lidt dessert?

Det kan Margrethe Hersleth, som er Seniorforsker i Nofirma, svare på. Det handler nemlig om den mad vi spiser. Vi mennesker er indrettet sådan, at når vi har spist den samme mad i noget tid, så vil vi synes mindre og mindre om den.

-          Vi vil gerne have variation i teksturen, smagen og farven på maden, vi spiser. Når vi spiser vil vores spytproduktion efter noget tid falde, og vi vil synes mindre godt om maden, forklarer Margrethe Hersleth.

TEST DIG SELV: Er du sukkerafhængig?

En gammel overlevelsesstrategi

Ifølge Barbara Rolls fra Johns Hopkins University er ønsket om variation i kosten en gammel strategi, vi mennesker har udviklet for at overleve. En varieret kost sikrer nemlig, at vi får den næring vi har brug for.

Det er også derfor, vi sammensætter vores måltider af forskellige former for mad og skiftevis spiser lidt af det hele fra tallerkenen. På den måde kan vi lide maden i længere tid, end hvis vi spiste hver fødevare hver for sig.

Så hvorfor får vi lyst til dessert?

Ifølge Margrethe Hersleth skyldes det en blanding af spisevaner og traditioner, hvor vi også ofte forbinder noget sødt med en belønning.

Det kan også skyldes, at vi noget tid efter at have indtaget et stort måltid vil opleve udsving i vores blodsukker og derfor vil have behov for noget sødt med masser af energi for at få blodsukkeret op igen.

Kilde Videnskab.dk og Forskning.no.

PRØV OGSÅ: Himmelsk chokoladekage

LÆS OGSÅ: Nytårsaften er en kaloriebombe

 

Læs mere om