Gå til hovedindhold

Efter fedmeoperation: Kate smed 75 kilo

Livet har ikke været uden problemer for Kate Gammelgaard, 38, fra Herning. Smertefulde diskusprolapser og hormonforstyrrelser samt det helt overskyggende siden barndommen: en voldsom overvægt, der blev værre og værre

Livet har ikke været uden problemer for Kate Gammelgaard, 38, fra Herning. Smertefulde diskusprolapser og hormonforstyrrelser, parforhold med op- og ofte nedture samt det helt overskyggende siden barndommen: en voldsom overvægt, der blev værre og værre.

– Jeg har været for tyk lige siden barndommen. Men jeg oplevede det ikke som det store problem, før jeg blev 14-15 år, husker Kate.

– Selvfølgelig har jeg mange gange forsøgt at tabe mig. Og det er da også lykkedes mange gange. Men hver gang, jeg tabte mig 10 kilo, tog jeg 15 kilo på bagefter. Til sidst var jeg kommet op på 147 kilo og måtte se i øjnene, at hvis ikke der blev gjort noget drastisk, ville jeg bare blive større og større.

Kates mener selv, at hendes vægtproblemer er genetisk bestemte. Der er mange i hendes familie, der kæmper med vægten, og flere er gennem tiden døde af sygdomme, der ifølge Kate skyldes overvægt.

Har PCO

Kate lider også af en hormonforstyrrelse, PCO, som er relativ almindelig. Mellem 5 og 10 procent af alle kvinder i Danmark lider af PCO, som gør det vanskeligt at blive gravid. Samtidig medfører den øget risiko for overvægt. Og for at gøre det hele værre, bliver symptomerne på PCO forstærket af overvægten.
Længe overvejede hun muligheden for en fedmeoperation.

– Jeg havde fået et par diskusprolapser i ryggen, som gav mig store smerter og gjorde det svært for mig at passe mit arbejde. Men det, der afgjorde det, var mit ønske om at blive mor, siger Kate.
26. september 2009 fik hun sin operation, en gastrisk bypass. Den gik som planlagt, og hurtigt begyndte Kate at tabe sig. I dag har hun smidt i alt 75 kilo og er blevet et helt nyt menneske.

Læs også: Allan har tabt 60 kilo med Lavkarbo

Hurtigt gravid

– Hvis ikke jeg var blevet opereret, havde jeg nok vejet over 200 kilo i dag. Og jeg tvivler på, at jeg ville være blevet ældre end 50 år, siger hun.

Men vigtigst af alt: Kates hormonbalance blev meget bedre efter operationen. I dag er hun mor til en lille charmerende pige, der blev 2 år i marts. Et par år efter operationen mødte Kate Søren, 33, på Facebook. De begyndte at skrive sammen, og det endte med, at de blev kærester.

– Søren ville også gerne have et barn, så vi besluttede, at nu skulle det være. Jeg smed p-pillerne, og så gik det ellers hurtigt. Jeg havde regnet med, at det ville tage lidt tid at blive gravid, men mindre end en måned efter var min graviditetstest positiv.

Skal opereres igen

Lykken over at være mor til skønne Maya kan ingen tage fra Kate. Men livet byder stadig på bump på vejen, og selv om fedmeoperationen i sin tid gik godt, er Kate ikke forskånet for bivirkninger.

– Jeg skal opereres igen. Når alt det indre fedt forsvinder, dannes der ligesom nogle huller, som gør, at tarmene begynder at lægge sig forkert. Det er en slags indre brok, der i værste fald kan give livstruende tarmslyng. Og det er jeg ramt af. Det gør forbandet ondt, og det er også farligt, så jeg skal opereres igen, forklarer Kate.

Ved en fedmeoperation bliver tarmen populært sagt forkortet. Det betyder også, at den opererede ikke får lige så meget næring ud af den mad, hun spiser. Det er selvfølgelig en fordel, hvis man skal tabe sig, men det giver også problemer. For Kate har operationen betydet, at hun ikke får de mængder vitaminer og mineraler, hun har brug for.

– Så jeg går jævnligt til kontrol, skal spise ekstra vitaminer og kosttilskud resten af livet, får B12-indsprøjtninger hver tredje måned og har da også fået sprøjtet jern direkte ind i blodbanerne. Men uanset hvad vil jeg gerne have et barn mere, hvis det kan lade sig gøre. Og der skal ikke gå alt for længe. Jeg har jo ikke lyst til at være pensionist, når mit barn skal konfirmeres.

Læs også: Birgitte har tabt 21 kilo med 5:2 Kuren

Læs mere om