Gå til hovedindhold

Fiskeolie forbygger blodpropper

Vi bør alle spise masser af fisk og skaldyr samt fiskepålæg. Dels for at få et ordentligt tilskud af de vigtige omega-3 fedtstoffer, i daglig tale benævnt fiskeolier. Men også, fordi fisk er den bedste kilde til vitamin D her i vinterhalvåret.

Spis masser af fisk

Vi bør alle spise masser af fisk og skaldyr samt fiskepålæg. Dels for at få et ordentligt tilskud af de vigtige omega-3 fedtstoffer, i daglig tale benævnt fiskeolier. Men også, fordi fisk er den bedste kilde til vitamin D her i vinterhalvåret. Også mineralerne jod og selen får man mange af, ligesom fiskekødets proteiner er af den særlig sunde slags, som mætter rigtig godt.

Endelig er den logiske, men ofte oversete sammenhæng, at hver gang du spiser fisk til et hovedmåltid, så er der noget andet og ofte mindre sundt, som du ikke spiser. Du udskifter altså medisterpølse og brun sovs med laks.

Især fede fisk indeholder desværre miljøgifte såsom kviksølv, pcb og dioxin, hvilket er en ernæringsmæssig katastrofe. Så vær omhyggelig med at variere mellem forskellige fiskearter og geografisk oprindelse.

Danskere elsker kapsler

For mange er det svært at få spist nok fisk i dagligdagen. Vi danskere indtager væsentlig færre fisk end i vores nordiske broderlande, selvom vi er en fiskerination. I stedet elsker vi kapsler og tran med omega-3, som sammen med den almindelige vitaminpille er de mest anvendte kosttilskud herhjemme. KØB din fiskeolie her

Piller kan ikke erstatte rigtig fisk

Kapslerne kan dog aldrig erstatte fisk, allerhøjst supplere. Det er vigtigt at slå en tyk streg under. Men de er bedre end ingenting og anvendes især mod åreforkalkning og blodpropper, til at sænke blodtrykket, samt til at lindre gigtsmerter. Effekten mod hjertesygdomme er der dog sået noget tvivl om på det seneste, idet forskningen har svært ved at dokumentere en reel virkning.

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for hjernens udvikling og funktioner, hvilket er indlysende, fordi en femtedel af alle fedtstoffer i nervesystemet er fiskeolier. Interessen går på betydningen for hjerneudviklingen hos små børn, større børns adfærd blandt andet omkring ADHD, samt på fiskeoliernes medvirken til at modvirke depression og demens senere i livet. Desuden har omega-3 fiskeolier ofte værdi ved blandt andet allergi, eksem og andre betændelsessygdomme.

KØB din fiskeolie her

Indeholder affiliatelinks