Gå til hovedindhold

Forskerne er enige: Spis morgenmad hvis du har lyst

Vi får ofte at vide at morgenmaden er dagens vigtigste måltid, og at man bliver tyk, hvis man ikke spiser den. Men nye studier viser, at morgenmad hverken er mere eller mindre vigtig for vægten.

I årtier har vi fået tudet ørerne fulde med, at morgenmad er dagens vigtigste måltid, og at man bliver tyk, hvis man ikke spiser den. Men den videnskabelige dokumentation for disse påstande har været meget sparsom, og på det seneste viser nye studier, at morgenmad ikke er hverken mere eller mindre vigtig for vægten end dagens øvrige måltider for voksne mennesker.

Forskningen afviser samtidig, at børn tager på, når de springer morgenmaden over. Børnene føler sig mere sultne til frokost, når de ikke havde fået morgenmad. Men de spiser sædvanligvis ikke mere til frokost. Faktisk ender nogle børn med at spise flere kalorier på dage, når de både får morgenmad og frokost.

Så sammenfattende: Har du det bedst med at spise morgenmad, så gør du det. Har du ikke lyst, lader du være. Det er ikke hensynet til vægten og en eventuel slankekur, som afgør valget.

Børn stresser mindre

Noget andet er, at morgenmad ikke kun giver os næring. De familier, hvor man har tid til at spise morgenmad sammen, er ofte de samme familier, som stresser mindre, hvor forældrene har overskud til at interessere sig for barnets skolegang, hjælpe det med lektierne og sørge for, at det bevæger sig. Så jeg tør godt vove påstanden, at morgen-madsspisning mest er et signal om, at barnet trives godt og føler sig tryg med forældrenes omsorg.

Så børn må meget gerne få en ordentlig morgenmad. Men det er lige så vigtigt, at familien spiser sammen, snakker hyggeligt med hinanden imens, og dermed får en behagelig og afslappet start på dagen.

Socialt samvær

Under familiens måltider lærer børn at forholde sig til mad. De madvaner, som grundfæstes i barndommen, tager de med senere i livet. Som forældre gør vi dem en stor tjeneste ved at skabe madoplevelser, også om morgenen, der på samme tid er sunde og forbundet med nærvær og nydelse uden for mange tomme kalorier.

Så se, om du kan give hele familien mulighed for at begynde dagen roligt og ustresset ved morgenbordet. Så sikrer du samtidigt, at børnene uden opsyn ikke vælger morgenmadsprodukter, der er af den rene sukkerbombetype.

Har du svært ved at trække børnene hen til morgenbordet, er forklaringen måske, at tilbuddet er for ensartet og monotont. Havregrød hver eneste morgen dræber hurtigt spiselysten. Skab variation, hvis det kniber med at få alle med. I denne uge kigger, vi på, hvordan man kan spise en fornuftigt sammensat morgenmad for både børn og voksne.

Læs mere om