Gå til hovedindhold

Hvor sunde er de moderne typer af korn?

Få styr på de moderne typer af korn

De senere år har vi fået flere korn at bruge i vores madlavning og bagning. De haler ind på det klassiske tilbehør som pasta, ris og kartofler. Men hvor sunde er de?
Nogle af de nye typer korn er mere fiberrige end fx almindelige grove ris, men ikke alle typer er fuldkorn og ofte er forskellen helt minimal. Derfor skal du vælge de rigtig, hvis du vil have et slankere og sundere liv.

Hvad er fuldkorn?
Fuldkornsbetegnelsen gives når alle skaldele er bevaret. Det er altså helt ligegyldigt om fuldkornet fx er malet til mel eller om det spises helt. Fuldkorn har et højere indhold af næringsstoffer. Men et fuldkornsprodukt kan godt have et lavt indhold af fibre. Dette ses hvis kornsorten i sig selv ikke indeholder ret mange fibre. Udgangspunktet er dog at de fleste fuldkornsprodukter har et højt fiberindhold.
 

Du får her en lille oversigt over de vigtigste variationer:

Bulgur: Den er kendt af de fleste. Det er forkogt knækket hvede. Ofte er kliddelen fjernet fra produktet. Men du kan også finde den i en fuldkornsudgave, hvor du får et højt indhold af fibre.

Perlerug: Her er det yderste af kernen fjernet, så det har ikke så mange fibre som rugmel. Men da rug i sig selv er meget fiberrigt, har perlerug alligevel et højt indhold af gode fibre. Kan dog på grund af de manglende skaldele ikke kaldes et fuldkornsprodukt.

Perlespelt: Den har som perlerug fået fjernet de yderske skaldele og er derfor ikke et fuldkornsprodukt, men indeholder dog en del fibre. Mange opfatter spelt som en sundere variation, men det er dog så marginalt, at sundhedsværdien samlet set ikke er målbar. Spelt er en hvedesort og kan altså sammenlignes med alle andre typer af hvede.

Perlebyg: Har som de andre typer fået fjernet de yderste skaldele. Den har dog stadig bevaret en del af sine fibre og er en god variant på middagsbordet. Indholdet af fibre er her højere end i almindelige grove ris.
Hvedekerner: Når alt er bevaret som hele hvedekerner, så bliver de sunde. Hvedekerner er et fuldkornsprodukt. De har ikke så mange fibre som rugkerner, men på grund af den minimale forarbejdning er de perfekte som tilbehør.

Quinoa: Er ikke et korn men et frø fra en plante. Der er mange, som endnu ikke har prøvet at tilberede quinoa. Den fås i flere udgaver og er meget nem at håndtere. Fælles er, at den har et højt indhold af fibre og også et fint indhold af protein.

Couscous: Er ikke et kornprodukt men lavet af durumhvede – som man laver pasta af. Det er derfor helt fiberfattigt og ikke sundere end almindelig hvid pasta.

Hvad skal jeg vælge
Skal du leve sundt, så er det vigtigt, at du ofte får valgt noget fra fuldkornstyperne. Altså både som brød, morgenmadsprodukter, men også som tilbehør.
Skal du tabe dig og holde den slanke linje, skal du leve sundt, og her er det også vigtigt at gå efter produkter med et højt indhold af fibre for at sikre god mæthed for færre kalorier.

Læs mere om