Gå til hovedindhold

Kinesisk medicin kan være værn mod fedme

En ny kinesisk undersøgelse viser, at stoffet berberin, der findes i flere planter brugt i traditionel kinesisk medicin, kan øge fedtforbrændingen – og altså have en slankende effekt.

Værn mod fedme

En ny kinesisk undersøgelse viser, at stoffet berberin, der findes i flere planter brugt i traditionel kinesisk medicin, kan øge fedtforbrændingen – og altså have en slankende effekt.

Undersøgelsen er foretaget på mus, men berberinstoffet kan meget vel også virke på mennesker, vurderer Camilla Scheele, der er lektor ved Center for Inflammation & Metabolism på Rigshospitalet.

- Det er et meget overbevisende og interessant resultat. Stoffet er tidligere blevet brugt på mennesker med sukkersyge med en virkning, der ligner den, de finder i musene. Så stoffet kan sandsynligvis også have en slankende effekt på mennesker, siger hun til videnskab.dk.

Mindre fedtprocent på 25 dage

Undersøgelsen gik nærmere bestemt ud på, at forskerholdet fra Shanghai Institute of Endocrine & Metabolic Diseases gav en fedtholdig kost til to forskellige grupper genmodificerede mus. Den ene gruppe fik desuden et skud berberin hver tredje dag, og forskerne tog løbende en række forskellige prøver.

Resultaterne var bl.a., at musene, der fik berberin, havde en fedtmasse på 6 procent efter 25 dage, mens musene, der ikke fik berberin, havde en på 8 procent – en markant forskel. Derudover faldt indholdet af fedt og sukker i berberin-musenes blod, hvilket får kropstemperaturen og dermed også forbrændingen til at stige. Samtidig var det såkaldt ’brune fedt’ i berberin-musene mere aktivt. Det brune fedt adskiller sig fra det mere almenkendte hvide fedt, da det kan omsætte energi og ikke kun lagre det. 

Kan ikke optages i tarmen

Det betyder dog ikke, at du bare skal sluge en masse berberinholdige planter fra helsekostforretningen, hvis du ønsker at tabe dig, fortæller Søren Brøgger Christensen, der er professor på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi.

- Flere undersøgelser viser, at berberin stort set ikke kan optages via tarmene. Så hvis stoffet skal have en virkning, skal det sprøjtes ind i blodet og ikke spises, som man gør i traditionel kinesisk medicin. Det kinesiske forsøg bekræfter dette, da berberin blev injiceret i forsøgsmusenes blod. Og så vil der ikke være tale om et naturlægemiddel længere. Det vil derfor kræve en recept, siger han. 

Sov koldt og aktiver dit brune fedt

Ifølge Camille Scheele kan du dog selv aktivere dit brune fedt og dermed fedtforbrændingen ved ganske enkelt at sove i et koldt rum om natten – gerne med en temperatur på 19 grader eller under. Når hjernen registrerer, at kropstemperaturen falder, så sender den nemlig besked til det brune fedt om at gå i gang med at omsætte blodfedt og blodsukker til varmeenergi, og det øger forbrændingen.

Læs mere om