Gå til hovedindhold

Allan har tabt 60 kilo med Lavkarbo

Allan Simonsen har altid været overvægtig, men da vægten ramte 146 kilo, og hans læge gjorde ham det klart, at han ville dø, hvis ikke han tabte sig, indså han at der måtte gøres noget. I dag halvandet år senere har han tabt 60 kilo.

Navn: Allan Simonsen

Alder: 32

Job: Social- og sundhedshjælper

By: Skive

Startvægt: 146 kilo

Nu: 86 kilo

Forløb: Halvandet år

Hvorfor var du blevet for tyk?

- Jeg har lige fra barnsben været meget overvægtig. I al den tid jeg kan huske, har jeg været på en eller anden form for slankekur - uden at det har hjulpet. De få kilo, jeg hver gang smed, tog jeg på igen med det samme. Jeg kunne ikke holde mig til en kostplan og "snød" så tid, jeg kunne komme af sted med det. Selv langt op i mit voksne liv er jeg fortsat med min usunde levemåde med masser af sukker, mættet fedt og store mængder kulhydrater - og så godt som ingen motion. Og pludselig ramte vægten 145 kilo.

Hvad fik dig til at indse, at du var nødt til at gøre noget ved din vægt?

-  Jeg kunne knap nok holde til at gå op af trapper, lege med mine børn, og så snart jeg kom hjem fra arbejde, skulle jeg sove mindst et par timer, inden jeg kunne overskue at skulle hente børnene eller lave noget som helst husligt. Min arbejde som social- og sundhedshjælper var også begyndt at blive meget besværligt. Jeg fik ondt i knæ, ben og ryggen og jeg havde svært ved at klare flere af opgaverne uden stort besvær. Jeg kunne også begynde at se, at det gik min familie på, at jeg var blevet så tyk. Min kone var bekymret for mit helbred, og mine børn begyndte at blive drillet med deres "fede" far. Da jeg en dag endnu engang var hos min læge pga. smerter i ryg og ben, kiggede han på mig og sagde de ord, som fik bægret til at flyde over: "Du ved godt, du ender med at dø af det ik'?" Tanken om at min kone og mine børn skulle opleve at miste deres mand/far, var det sidste spark, jeg trængte til.

Hvordan gik du i gang?

- Jeg lagde mit liv fuldstændig om. Jeg begyndte at dyrke motion - cirkeltræning i loop - og så begyndte jeg at skære kulhydraterne fra. Jeg søgte på nettet og læste alt om Lavkarbo og stenalderkost. Det levede jeg efter. Det var svært i begyndelsen. Især savnede jeg brød. Det kræver madplanlægning, for man kan ikke bare tage en rugbrødsmad. I begyndelsen var jeg ved at give op flere gange om dagen, men takket være min familie og venner holdt jeg ud og fortsatte videre. Efter knap 3 uger begyndte jeg at kunne se resultater. Jeg tabte mig et par kilo om ugen. Pludselig var det ikke længere den samme kamp for at komme af sted til motionscentret eller ud og cykle/løbe en tur som før. Og den nye kost var blevet rutine i stedet for noget, der skulle tænkes over til hvert måltid.
 

Hvilke udfordringer har der været undervejs?

- Jeg har haft mange kriser, og det er ikke et spørgsmål om HVIS, men et spørgsmål om NÅR du får en krise. De kan ikke undgås nå man ændrer sin livsstil. Jeg har haft mange kriser, hvor jeg er faldet i. Men det har været ok. Jeg har givet mig selv lov til at falde i. Fx har jeg efter hver 10. kilo tilladt mig at synde. For mig har det været sushi. Det har været min gulerod. Og så tænker jeg i alternativer mht søde sager. Lavkarbo har mange opskrifter på sunde alternativer til usund mad. Kager og brød bager jeg selv. Jeg bager selv burgerboller og fylder magert kød i. Pomfritter er bønner i ovnen med krydderier. Jeg har også brugt NUPO erstatningsbarer for at få den søde smag.

Hvordan er dit liv nu?

-  Jeg har aldrig haft det så godt, som jeg har nu. Det er fantastisk. Og jeg er ikke bange for ikke at kunne holde vægten, fordi for mig har det her ikke været en kur, men en livsstilsændring. Jeg er blevet afhængig af motion og elsker følelsen af at have været i gang. Og så er det blevet en vane for mig at spise efter Lavkarbo principperne.