Gå til hovedindhold

Hvad er ketose?

Nogle LCHF- tilhængere har udråbt ketose til at være et vægttabs-hit, men er det nu også rigtigt? Få Low carb-ekspert Sofia Sommers ærlige mening om ketose, lige her...

Nogle LCHF-tilhængere har udråbt ketose til at være et vægttabs-hit, men kan det nu også være rigtigt? Få Low carb-ekspert Sofia Sommers ærlige mening om ketose, lige her...

Hvad er ketose?

Ketose er bedst kendt fra den tilstand, du er i efter en influenza eller madforgiftning, hvor du har spist meget lidt i adskillige dage. Når du er på benene igen, har du typisk en acetoneagtig smag i munden, du sveder mere end normalt, ryster lidt på hænderne, har ikke så stor appetit, men kan godt føle dig ret energisk. 

Du kan både komme i ketose ved en kost med kalorieunderskud og ved en kost med et meget lavt indtag af kulhydrat. Derfor oplever mange ketosetilstanden, når de begynder at spise efter LCHF-principperne.

Se indlæg i forum: Ketose hvordan?

Hvordan kommer man i ketose?

Tilstanden opstår, når kroppen i stedet for kulhydrat bruger fedt som energikilde. Hjernen kan ikke omdanne fedt til energi, hvorfor leveren ved nedbrydelse af fedt producerer ketonstoffer, som hjernen i stedet kan benytte.

Der er desværre ingen garanti for, at det er kropsfedtet, der forbrændes – det kan lige så vel være kostens fedtindhold, der bliver brugt som energi. Ketose er ikke en nødvendighed for at tabe sig.

Tilstanden er dog helt uskadelig, og nogle kommer ganske let i ketose og trives formidabelt med det. Så nyd ketosen, hvis den opstår, og du trives med den, men forvent ikke, at den er en garanti for, at du taber dig.

Læs også vores store guide til LCHF

Læs mere om