Gå til hovedindhold

Kickstart med Keto: Minus 47 kg og fuld af energi

Målet var at komme ned på 80 kilo, men da Sofie endelig havde fundet den rette livsstil, blev vægten bare ved med at falde. Nu er hun sund, slank og fuld af energi med sin helt nye livsstil: Keto.

Kickstart med Keto:

Sofie drømte om at komme ned på 80 kilo, for det vejede hun i folkeskolen. Hun har altid været overvægtig og havde ikke fantasi til at se sig selv som slank eller tynd, selv om hun faktisk tabte sig knap 35 kilo på Dukan Kuren. Men de røg alle sammen på igen.

- Jeg vejede 115 kilo. Jeg var overrasket over, at vægten var kommet derop igen, fortæller 35-årige Sofie.

Men nu blot et år er hun gået fra bukser i størrelse 48 til størrelse 36. Hun har nemlig fundet de kostprincipper, hun kan leve med resten af livet.

- Jeg kan stadig vågne op og tænke, at jeg ikke tør at tage mine bukser på, men så prøver jeg dem, og de passer jo stadigvæk, siger hun.

Slank med Keto

Det hele begyndte i januar 2018. Sofie var træt af, at tøjet ikke sad ordentligt, og hun var besværet af de ekstra kilo. Samtidig har hun PCO, og så det er en god idé at undgå eller skære ned på kulhydraterne. Sofie købte madbanditten Jane Faerbers E-bog ”Striks LCHF” med en komplet kostplan til to uger, og den 1. januar gik hun i gang.

Striks LCHF er det samme som Keto, hvor man skærer alle kulhydrater væk, undtaget dem fra grøntsager, der vokser over jorden.

Få inspiration til Keto/striks LCHF her

Sofie fulgte madplanen slavisk to gange. Efter den måned havde hun tabt sig 10 kilo og var overbevist om, at hun havde fundet sin rette hylde.

- De første tre uger var de sværeste, for kroppen skulle omstille sig fra sukker-forbrænding til fedt-forbrænding. Men madplanen fortalte mig præcis, hvad jeg skulle spise, og det hjalp, fortæller Sofie, som før var til hurtige beslutninger og hovsa-løsninger i Netto i frokostpausen.

Det perfekte kickstart

Da hun havde fødselsdag i maj, var hendes største ønske en plads på holdet ”LCHF Kickstart”, et 28 dages onlineforløb med Jane Faerber.

- Det gav mig en masse i form af moralsk støtte, Janes ekspertise og andre, der stillede alle de spørgsmål, jeg ikke selv havde tænkt på. Jeg har fået gode venner i gruppen, som jeg skriver med flere gange om ugen, fortæller Sofie.

Hun tabte sig 7 kilo mere på de 28 dage. De 80 kilo kom hun hurtigt ned på, og det er længe siden, hun nåede i mål. Nu er maden blevet en del af hverdagen.

Diana holder vægten med LCHF

- Min vægt falder bare, når jeg undgår kulhydrater, siger hun.

- Det er heller ikke et problem, når jeg er ude. Jeg fravælger bare kartofler, brød og den slags eller bestiller en salat uden dressing, så har jeg små flasker med olivenolie med, fortæller hun.

Nye vaner

- Det var lidt pinligt de første gange, jeg bad om at få fjernet brødet og dressingen. Men nu føler jeg aldrig, at det er mærkeligt.

Hvis hun er hos venner, vil hun ikke have, at de skal lave speciel mad til hende, men hun kan godt finde på at tage noget ekstra tilbehør med, så hun kan spise sig mæt i grøntsager, kød og fedt.

- Jeg har ingen cravings. Det er ikke svært at sige nej tak mere. I starten følte jeg mig lidt snydt, men ikke længere, siger Sofie, som før spiste helt almindelig mad med så lidt fedt som muligt.

- Jeg forstod ikke, hvorfor jeg blev så tyk, men min krop kunne ikke omdanne kulhydraterne normalt, fortæller hun.

I dag er kosten meget anderledes, men det er helt almindelige fødevarer. Til hverdag spiser hun meget simpelt. Meget spinat og broccoli, mange æg, laks og chorizopølse. Fedtet kommer gerne i form af oliedressing og ost.

Keto dæmper sulten

- Jeg spiser kun 1-2 gange om dagen, for jeg er ikke sulten. Hvis jeg er sulten 3 gange om dagen, så spiser jeg selvfølgelig, understreger hun.

Men Sofie er i ketose, hvor hun har ketonstoffer i blodet, og de er sultundertrykkende. Du kan læse mere om ketose på de næste sider.

Spiser du Low carb, LCHF eller striks LCHF/keto

Fordelene ved Keto-mad er mange. For Sofie har det betydet, at hendes hormoner er i balance. På trods af PCO har hun nu regelmæssig cyklus og mærker ikke til de forskellige gener mere. Samtidig har hun fået pænere hud og hår.

- Jeg burde få målt mit hormon-tal. Jeg ved faktisk ikke, om jeg kan få børn nu, siger Sofie, som tidligere har været i fertilitetsbehandling uden held.

Sofies vægt falder stadig en smule, selv om hun vejer 68 kilo og er helt tilfreds med sin vægt. I juni begyndte Sofie tilmed at løbe, for som en udfordring fra sin søster vil hun gennemføre Copenhagen half marathon i 2019. De sidste par måneder har hun også styrketrænet to gange om ugen.

Lidt flere kulhydrater

Senest er hun begyndt at eksperimentere med, hvor mange kulhydrater hun kan spise og samtidig være i ketose. Ikke fordi hun savner brød og pasta, men hun vil gerne spise bær og nødder, LCHF-pandekager og smoothie med banan.

- Jeg har også drukket alkohol 2-3 gange, men med cola zero. Jeg vælger aktivt sukker fra, fortæller Sofie, som elsker at inspirere andre og derfor har lavet Instagram-profilen Sofie_realfood, hvor hun deler billeder af sin mad. Flere af hendes kollegaer er også gået i gang med succes.

- Giv det en chance og mærk fordelene ved at være tilpas i din krop og ikke er konstant sulten og på jagt efter noget lækkert, lyder hendes opfordring.

- I min optik er ketose den optimale tilstand for kroppen, siger hun.

Sofie kan mærke det i kroppen, hvis hun får for mange tilsætningsstoffer, så hun opfordrer til at følge den oprindelige LCHF-tanke: Spis rå rent som muligt og meget gerne øko.

Læs meget mere om Keto og få lækre opskrifter fra madbanditten Jane Faerber

Rundt om Sofie

Navn: Sofie Christine Mosdorf Hansen

Alder: 34 år

By: Herlufmagle

Status: Single

Arbejde: Ambulancedisponent

Højde: 170 cm

Startvægt: 115 kg

Slutvægt: 68 kg