Gå til hovedindhold

Sådan skal du spise for at kickstarte dit vægttab

Tab dig med ketogen kost. Ketogen kost siges at være en ekstrem variant af LCHF, som skruer helt op for forbrændingen. Desuden har den bevisligt positiv effekt på mennesker med neurologiske sygdomme eller med epilepsi.

I den senere tid er såkaldt ketogen kost blevet populært, især blandt dem, der træner meget. Kuren, som er en ekstrem variant af LCHF, siges at skrue forbrændingen maksimalt i vejret. Den bruges også inden for sundhedssektoren mod svær epilepsi hos børn. Ifølge nogle forskere kan ketogen kost også være effektiv i behandlingen af andre neurologiske sygdomme, f.eks. Alzheimers og Parkinsons.

Den hurtigste måde at tabe sig på

Måns Rosén, tidligere professor ved Karolinska Institutet og chef for SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) har ikke undersøgt den ketogene kur, men siger, at kost med et lavt kulhydratindhold synes at være den hurtigste måde at tabe sig i vægt på – i det mindste i begyndelsen.
– Efter 1 til 2 år har man tabt sig lige så meget med de andre kure. Men kost med et lavt kulhydratindhold giver et hurtigere vægttab i begyndelsen af kuren. Senere udjævnes forskellen mellem den og andre kure. Mange har spurgt, hvor godt det egentligt er at skrue ned for kulhydraterne og i stedet spise mere fedt og protein.
– Vi ved ikke, hvordan kost med et lavt kulhydratindhold påvirker helbredet på langt sigt. Det afhænger af, hvad man erstatter kulhydraterne med. Flere studier har vist en øget risiko for hjerte-karsygdomme og død, hvis man erstatter kulhydraterne med animalsk fedt som smør og kød. Med bytter man dem ud med fisk og vegetabilske olier er det sandsynligvis kun godt for helbredet, siger Måns Rosén.

Ketogen kost betyder et højt indtag af fedt og mindre af de andre kalorieholdige næringsstoffer.

Ketogen kost

Ketogen kost indeholder et højt indtag af fedt og et kraftigt reduceret indtag af kulhydrater og protein. Det kan synes at være en ekstrem kur, men det er et faktum, at den var en af de mest googlede kure sidste år. 

Ved en ketogen kur sættes kroppen i ketose. Det betyder, at kroppen går fra at forbrænde glukose til i stedet at forbrænde ketoner og fedt. (Ketoner er et energistof, som fungerer som brændstof for hjernen). Kroppen indstiller sig på hungersnød – og den ketogene kur er udformet, så den efterligner sulttilstanden. Du kan måle dine ketonniveauer med en urinstix eller få taget en blodprøve.

Se også: Er dit vægttab gået i stå?

Spis sådan her:

Dine måltider skal bestå af 5 procent kulhydrater (max. 20 gram om dagen), cirka 15 procent protein (cirka 1 g pr. kilo legemsvægt pr. dag) og cirka 80 procent fedt. 

Kulhydraterne skal indtages i form af grøntsager som broccoli, spinat blomkål og asparges. 

Fedtet, som altså udgør en stor andel, kan være i form af kokosolie (i store mængder), smør, avokado, olivenolie og æggeblomme. 

Udeluk frugt, tomater, rodfrugter og bær. Undgå de fleste mælkeprodukter og også smør.

Sådan påvirker kuren helbredet: 

Af helbredsmæssige årsager har den ketogene kost især været brugt i forbindelse med epilepsi, da den kan mindske anfald, men den virker også, ifølge nogle forskere, til at kunne have en nervebeskyttende effekt og f.eks. beskytte hjernen efter slagtilfælde og andre hjerneskader. Man har også set mindskede symptomer ved Alzheimers og Parkinsons. Den skulle også have en positiv effekt som supplement ved behandling af cancer ifølge svensk forskning, oplyser magasinet MåBra. 

Sådan påvirkes vægten: 

Den ketogene kost anses for at være effektiv i forbindelse med vægttab, da den giver en øget fedtforbrænding. Kroppen bruger fedt som brændstof i stedet for kulhydrater. Men nogle studier, som har sammenlignet den ketogene kost med en almindelig kulhydratfatig kost, har ikke kunnet påvise nogen forskel i vægttab mellem de to kure.

Se også: Smagfuld dip af søde kartofler

Kuren passer til dig, der: 

Har epilepsi, fordi den sundhedsmæssige effekt er videnskabeligt bevist. At efterstræbe total ketose er egentligt ikke nødvendigt for raske mennesker, men et lavt kulhydratindtag kan give dit vægttab en kickstart, selv om du ikke går så langt som til at havne i en tilstand af ketose. 

Den ketogene kur er især almindelig i visse træningsmiljøer, hvis man vil minimere sit kropsfedt.

Passer ikke til dig, der: 

Lider af diabetes type 1. Det er heller ikke noget for dig, der vil have en nem kur, fordi du skal holde øje med dine ketonniveauer.

Kilder: NHLBI (National Heart, Lung och Blood Institute), U.S. News & World Report, Obesity Reviews, Paleo Institute, National Institutes of Health, Harvard Medical School samt boken 'Sanningen om mat och hälsa' av Måns Rosén.