Gå til hovedindhold

Lev længere og slankere med kostfibre

Det har længe været kendt, at fiber er et vigtigt fundament bag en god fordøjelse og en effektiv slankekur. Kostfibre adskiller sig fra almindelige kulhydrater ved, at de ikke bliver nedbrudt i tarmen.

Det har længe været kendt, at fiber er et vigtigt fundament bag en god fordøjelse og en effektiv slankekur. Kostfibre adskiller sig fra almindelige kulhydrater ved, at de ikke bliver nedbrudt i tarmen. 

Kostfibre forbedre fordøjelsen

De forbedrer fordøjelsen, sikre regelmæssig afføring og giver en god mæthedsfornemmelse. Fibrene har også en stabiliserende virkning på blodsukkeret, hvilket regulerer appetitten - alt sammen noget, der er væsentligt i forbindelse med et vægttab.

- Der er meget stor forskel på fiberindholdet i f.eks. brød og dermed også stor forskel på sundheds- og mæthedsværdien. Derfor er det altid en god ide at mærke efter, om det er et tungt brød. Det brød der vejer mest, er oftest også et fiberholdigt brød, siger SlankeDoktor.dk’s diætist Anna Munkesø.

Fibre fra kornprodukter beskytter bedst
At kostfibre er gavnlige for sundheden, skyldes flere ting. Fibre forbedrer som sagt fordøjelsen, øger følelsen af mæthed og hindrer dermed overvægt. Men fiber binder også de kræftfremkaldende stoffer, som passerer gennem tarmen. Det er alle faktorer, som bl.a. kan have betydning for udviklingen af kræft.  

En fiberrig kost giver altså tarmindholdet mere fylde og bringer maden hurtigere igennem systemet. Og den tid som de kræftfremkaldende stoffer er i tarmen nedsættes, hvilket sænker risikoen for tarmkræft og formentlig også andre kræftsygdomme - samtidig med at dit vægttab stabiliseres.

Eksempler på fiberrige fødevarer:

- 100 g. havregryn svarer til 9 g. kostfibre
- 100 g. groft knækbrød svarer til 16,3 g. kostfibre
- 100 g. knoldselleri svarer til 4 g. kostfibre
- 100 g. ærter svarer til 6 g. kostfibre
- 100 g. grønne bønner svarer til 3 g. kostfibre
- 100 g. svesker svarer til 7,5 g kostfibre
- 100 g. jordbær svarer til 1,6 g kostfibre

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs mere om