Gå til hovedindhold

Low FODMAP: Oregano- og timianbrød

Et godt madbrød er lækkert til både hverdagsretter og festlige lejligheder. Dette smagfulde oregano- og timianbrød egner sig særdeles godt til begge dele.

Et godt madbrød er lækkert til både hverdagsretter og festlige lejligheder. Dette smagfulde oregano- og timianbrød egner sig særdeles godt til begge dele.

Ingredienser - Oregano- og timianbrød

50 g gær
6 dl vand
15 g fiberHUSK
200 g fuldkornsmajsmel
200 fuldkornsrismel
100 g boghvedemel
3-4 tsk. groft salt
4 spsk. hvidløgsolie eller neutral olie
5 tsk. tørret oregano
3 tsk. tørret timian

Prøv også: Grove Naan brød

Fremgangsmåde - Oregano- og timianbrød

Opløs gæren i 6 dl lunkent vand. Tilsæt herefter 2 spsk. olie samt fiber. HUSK, og rør grundigt rundt. Lad blandingen hvile i 10 minutter.

Pisk blandingen med en elpisker i 2 minutter.

Bland herefter meltyperne med 1 tsk. salt. Tilsæt melet til den våde blanding, og rør dejen på en røremaskine eller med dejkroge på en elpisker i minimum 15 minutter. Dejen skal være let klistret.

Fordel dejen på en bageplade med bagepapir med en våd ske, så det har en tykkelse på ca. 2 cm. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Drys dejen med 2 spsk. olie, 2-3 tsk. groft salt samt oregano og timian, og bag herefter brødet i ca. 40 minutter ved 200 °C.

Prøv også: Low FODMAP: Hummus

TIP!
Du kan også anvende andre tørrede krydderurter til dit brød, for eksempel rosmarin. Hvis spelt er testet og tåles, kan du udelade 1 dl vand, fiber. HUSK, majsmelsamt boghvedemel, og i stedet tilsætte 200 g fuldkornsspeltmelsamt 400 g sigtet speltmel.

Prøv også: Sprøde brød med rødbededip

Næringsinfo pr. skive (á ca. 60 g):
Energi 971,5 kJ / 231 kcal
Protein: 3,5 g
Fedt: 7 g
Kulhydrat: 36 g — herunder fibre 5 g

Opskriften er fra bogen "Sund mave - low FODMAP diet" af Mia Schomacker og Camilla Thrysøe.

Lidt om "Sund mave - low FODMAP diet"

”Sund mave – low FODMAP diet” er en bog til alle, der lider af irritabel tarm. Op mod 20 % af verdens befolkning døjer med stærke smerter og generende symptomer som oppustethed, diarré, forstoppelse, pludselig afføringstrang, kvalme og træthed.

”Sund mave – low FODMAP diet” består af en teoretisk del med faktuel baggrund, fødevarelister og et overblik over, hvordan man påbegynder diæten. Her er også gode råd og mentale teknikker til psykologisk håndtering af irritabel tarm. Dernæst følger en kulinarisk del med over 100 lækre opskrifter, der bringer din mave i balance.

Bogen er skrevet af to kliniske diætister; Mia Schomacker og Camilla Thrysøe, der begge er certificerede i at vejlede i ’low FODMAP diet’.

Køb bogen ”Sund mave – low FODMAP diet” HER >>

Artiklen indeholder affiliatelinks