Gå til hovedindhold

Lyt dig til et varigt vægttab

Psykoterapeut Vibe Korsgaard mener, at du kan opnå et varigt vægttab ved at lytte til din sult. Se her, hvordan du gør!

Psykoterapeut Vibe Korsgaard mener, at du kan opnå et varigt vægttab ved at lytte til din sult. Se her, hvordan du gør!

Har du været på den ene slankekur efter den anden uden rigtigt at opnå vægttab? Eller har du tabt de ønskede kilo – og så taget dem lige så hurtigt på igen efter din slankekur? Så er du langt fra den eneste.   

Mange misforstår nemlig mekanismerne ved et vægttab, når de kun fokuserer på selve slankekuren og ikke også de følelser, som overdrevet madindtag kan være forbundet med. Det forklarer psykoterapeut Vibe Korsgaard, der har stor erfaring med behandling af overvægtige via sin såkaldte vægttabsterapi.

- Hvis du vil finde ud af, hvad er det, der fastholder dig i at være for tyk og får dig til at spise andet og mere, end det du har brug for, må du lære din spisetrang bedre at kende. Måske spiser du i virkelig heden for at dulme. For at undgå nogle svære følelser som f.eks. vrede, sorg, ensomhed og tomhed. Eller måske spiser du for at opnå en følelse af mere energi, ro, velvære eller måske en snert af lykke, skriver hun på sin hjemmeside.

Besøg Vibe Korsgaards hjemmeside her >>

Du kan købe og downloade lydfilerne via letlivs webshop her >>

En umættelig sult

Hvis dette er tilfældet, spiser du i virkeligheden på en ’følelsesmæssig sult’ – og det er en umættelig sult, understreger Vibe Korsgaard.

- Er du mon dybest set sulten efter sikkerhed, tryghed, kærlighed, omsorg, samhørighed eller anerkendelse, så vil mad, slik og kager ikke mætte dig. Men lige så snart du begynder at anerkende og tage hånd om de følelser, som du egentlig forsøger at undgå eller opnå ved at spise, vil du opleve, at du er fuldt ud i stand til at skelne mellem, hvad du har lyst til, og hvad du har brug for. Kort sagt opnår du et større overblik over, hvad det er, der får dig til at spise mod din beslutning. Det giver dig større frihed til fremover bevidst at vælge og gøre, hvad der er godt for dig, siger hun.

Herfra vil den eneste følelse og det eneste behov, du spiser på, være sult i klassisk forstand.

Hvordan lærer jeg min sult at kende?

I sit arbejde med mennesker, der ønsker sig et vægttab, tager Vibe Korsgaard udgangspunkt i hvilke tanker og overbevisninger, der er forbundet med spisevanerne.  

- Af og til fungerer vores tankemønstre som en slags beskyttelse mod eller flugt fra at mærke nogle dybereliggende og måske smertefulde følelser. Hvis du mærker rigtig godt efter hvilke følelser, der fylder dig, når du ikke får det at spise, som du har lyst til, opdager du måske, at du faktisk bliver vred, ked af det eller måske nærmest bange. Det viser sig temmelig tit, at det egentlig er for at undgå at komme i kontakt med sådanne følelser, at du spiser eksempelvis din chokolade, fortæller Vibe Korsgaard.

Derfor handler det om at give disse følelser plads. Finde og forløse dem, så du igen bliver hel og fri til at træffe nogle sundere valg, forklarer psykoterapeuten.

Bliver du først i stand til at møde, rumme og anerkende dine følelser, har de således ikke længere magt over dig og vil ikke længere få dig til at føle, at du har brug for at spise for meget, for tit, forkert, eller hvad der nu er din udfordring.

Læs også artiklen "Jeg fik kærlighed via mad" om Maj-Brith, som har fulgt forskellige terapiforløb hos Vibe Korsgaard

Snak din sult væk

Efterhånden som du lærer dine følelser bedre og bedre at kende, kan du begynde at undersøge, hvordan de mærkes helt konkret i din krop. Det kan godt være lidt svært til at starte med, men hvis du er tålmodig og øver dig lidt, begynder du snart at kunne mærke, hvor i kroppen dine følelser ’bor’.

Måske oplever du det som en trykken på brystet, en let sammentrækning i halsen, en ’knude’, en ’sten’, et ’hul’ i maven eller noget helt andet.

Du kan derefter begynde at ’snakke’ lidt med følelsen og spørge ind til, hvad den prøver at gøre for dig, hvad den har brug for osv. Herved får dette forsømte og måske fortrængte område opmærksomhed og omsorg. På den måde får du mulighed for at ’hullet’, ’knuden’ eller ’stenen’ lige så stille kan opløses.

Få Vibes hjælp til et varigt vægttab

Har du stadig svært ved at selv at ’lytte’ til din sult og ’snakke’ den væk, så har Vibe Korsgaard nu indtalt en række lydfiler, hvor hun bruger sin anerkendte vægttabsterapi til at hjælpe dig til et varigt vægttab. Slankemeditationerne sendes til dig som en download-fil, hvorefter du kan høre dem på din computer, tablet eller smartphone, når det passer dig.

Der findes 5 slankemeditationer:

  1. Følelsesmæssig sult
  2. Den sunde og den sultne
  3. Dit indre sultne barn
  4. Tak for lån
  5. Farvel fedt

Sagt om Vibes lydfiler

Fem kvinder har testet Vibes lydfiler. Efterfølgende udtalte de bl.a.:

Testperson 1:

- Jeg har en afslappet, god følelse i krop og sind. Er uvant med meditation, men tror/føler, at det kan læres, og at jeg kan få glæde af at meditere fremover.

Testperson 2:

- Fin afslutning og jeg har fået en opmærksomhed med mig ift. at ligge mærke til, hvor min sult er reel eller måske noget andet, jeg skal snakke med den om.

Testperson 3:

- Prøvede at holde fokus på min sult, som knurrede helt vildt i starten, men efterhånden som jeg kom længere ind i meditationen, blev den mindre og knap så knurrende. Jeg har svært ved at sætte billede på den, og dog fornemmer jeg, den er rund og hvid og sidder i den øverste del af maven. Det var det første, der kom til mig. Ellers har den altid været der, så det er svært at sige, hvornår det er begyndt. Har altid været der, sulten.

- Fornemmer allerede, at jeg fremover vil tænke over hvad og hvor meget, jeg putter i munden, og det er jo rigtig dejligt og positivt.

Testperson 4:

- Jeg vidste godt i forvejen at jeg spiser på mine følelser, men det er rigtig fint at blive mindet om det, og vide at jeg har et valg.

- Det er super skønt at blive bevidst om, at jeg kan snakke med den (sulten), og mærke hvad den virkelig behøver.

 

Om Vibe

Vibe Korsgaard har bl.a. haft stor succes med sin vægttabsterapi i et større statsstøttet projekt i Køge Kommune i 2012.

84 % af deltagerne oplever, at psykoterapien har givet dem en større forståelse for de bagvedliggende årsager til deres vægtproblemer.

80 % mener, at de nu i høj grad er i stand til at leve sundt samt at bevare det ønskede vægttab.

73 % finder, at psykoterapien i høj grad bidrager til at opbygge og fastholde motivationen for vægttab.

 

 

Læs mere om