Gå til hovedindhold

Mænd og kvinder er forskellige

Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus, og derudover har vi tarmbakterier, der påvirkes forskelligt af den mad, vi indtager.

Mænd og kvinder er forskellige

Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus, og derudover har vi tarmbakterier, der påvirkes forskelligt af den mad, vi indtager.

Flere studier har gennem de seneste år kunnet påvise, at bakterierne i vores tarme spiller en afgørende rolle for vores fysiske og psykiske sundhed. Det vil sige, at sammensætningen af vores tarmbakterier har betydning for, om vi for eksempel bliver overvægtige, får diabetes og udvikler autisme.

Forskere har tidligere bevist, at sammensætningen af bakterier i vores tarme ændres af den mad, vi spiser, hvilket også påvirker tarmbakteriernes funktion.  Nu er det så lykkedes et nyt hold af forskere at bevise, at mænd og kvinders tarmbakterier påvirkes forskelligt af den mad, vi spiser.

Afgørende for fremtidens kostrådgivning

Ifølge professor Oluf Barbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet kan resultatet blive afgørende for fremtidens kostrådgivning.

-          Bakterierne, vi har i tarmene, er med til at styre mange funktioner i vores kroppe, og det er ret sikkert, at tarmbakterierne kan påvirke vores sundhedstilstand. Man mistænker, at en forkert tarmbakterie-økologi kan være medvirkende årsag til alvorlige lidelser som kronisk tarmbetændelse, diabetes og fedme, siger han.

Man kan endnu ikke sige noget om, hvorfor mænd og kvinders tarmbakterier reagerer forskelligt på den mad, vi indtager, men en faktor kan være forskellen på de mandlige og kvindelige kønshormoner. Der er dog brug for mere forskning på området, før den nye viden reelt kan bruges til kostrådgivning.

Kilde: Videnskab.dk

Læs mere om