Gå til hovedindhold

Maj-Brith fik kærlighed via mad

Maj-Briths barndom var præget af omsorgssvigt og vold, mens hendes fornemmeste opgave var at skjule sandheden for omgivelserne. Efter mange års psykisk kamp har hun med terapi til vægttab fundet ind til kernen i sig selv – både hvad angår følelser og relationer, men især forholdet til sig selv og sult.

Maj-Briths barndom var præget af omsorgssvigt og vold, mens hendes fornemmeste opgave var at skjule sandheden for omgivelserne. Efter mange års psykisk kamp har hun med terapi til vægttab fundet ind til kernen i sig selv – både hvad angår følelser og relationer, men især forholdet til sig selv og sult.

”Min redning har været at ’lukke af’ – som barn tilsidesatte jeg altid mine egne behov og lukkede ned for alle forventninger,” fortæller 46-årige Maj-Brith, der voksede op i Jylland tæt på grænsen og dermed tæt på billig øl, vin og spiritus, så faderens behov altid var dækket.  

”Jeg havde mildt sagt en meget svær barndom, hvor jeg ikke i nok grad blev set, mødt og hørt. Helt fra spæd blev jeg ofte ikke prioriteret og passede nærmest mig selv. Jeg blev født med hofteskred og havde derfor benskinner på i det første halve år af mit liv, så ofte lå jeg bare og kiggede,” fortæller Maj-Brith.

Fik mad i stedet for kærlighed

Den helt særlige og ubetinget kærlighed forældre normalt har til sine børn, har Maj-Brith aldrig oplevet – kun i glimt med en mor, der altid var i gang med det huslige og en psykisk fraværende far.

”Udadtil fungerede alt og jeg var dygtig i skolen. Jeg var også dygtig til tavshed og til at sætte en facade op; ingen gang mine klassekammerater kendte til sandheden om mit liv derhjemme. Som 16 årig blev jeg gennembanket af min far, imens min mor blev siddende ved middagsbordet og spise videre. Og ved middagsbordet truede min mor mig altid til at spise, selvom jeg var mæt. Senere har jeg fundet ud af, at hun gav mig kærlighed via maden – ikke at det er nogen undskyldning, men det har på en eller anden måde hjulpet mig til at forstå galskaben,” forklarer Maj-Brith, der altid følte sig tyk som barn, på trods af at hun slet ikke var det. Men de barske vilkår forfulgte hende og senere begyndte kalorierne at sætte sig.

Fra hamsterhjul til harmoni

For 25 år siden begyndte Maj-Brit til psykolog for første gang.

”Det var fuldkommen som at springe ind i et hamsterhjul. Jeg havde så svært ved at tage livet ind og mærke mig selv. Mit held har altid været, at jeg er en fighter, så jeg giver aldrig op! For 8 år siden valgte jeg at gå Caminoen alene (pilgrimsrute i Spanien på omkring 800 km, red.). Jeg vandrede ca. 550 km i 4 1/2 uge og fandt vejen ind i mig selv, uden helt at vide det. Den tur gav mig virkelig et skub videre til, hvor jeg er i dag,” forklarer hun.

Efter Maj-Briths dannelsesrejse, kunne hun mærke, at hun skulle dybere for at blive endnu klogere på sig selv. Hun startede derfor med at læse til psykoterapeut, og har sideløbende fulgt forskellige terapiforløb bl.a. hos Vibe Korsgaard, der er uddannet ID-psykoterapeut.

”For at kunne hjælpe andre, er man nødt til at have styr på sig selv! Bl.a. hos Vibe lærte jeg, at komme ind i mig selv og mærke min sorg og lytte til min sult. Det var en virkelig svær proces, men hun var dygtig til at hjælpe mig med at finde ud af, hvorfor jeg spiste, som jeg gjorde. Sult sidder jo helt nede i maven, men min følelse sad længere oppe ved solar plexus; altså har jeg altid spist af omsorg for en ’gammel ven’ – og jeg har fodret godt for at gøre denne ’ven’ ordentlig mæt. Jeg har lært, at mit forhold til mad i virkeligheden altid har været et råb om omsorg – at blive set, hørt og elsket. Mit forhold til mad har simpelthen handlet om mangel på kærlighed.”

En slankekur er ikke nok

At spise af andre årsager end sult, kan gøre sig gældende for mange andre. Maj-Brith er overbevist om at årsagen til overvægt ligger dybere, og at en slankekur derfor ikke alene kan knække koden til et varigt vægttab.

”Der er så mange, der enten spiser af sorg, angst, dårligt selvværd eller en helt fjerde ting. Den mere ’normale’ kvinde, der ikke har en ligeså modbydelig baggrund som jeg, kan sagtens være overvægtig og spise af helt andre årsager end sult. Der er ingen tvivl om, at alt hvad man har været udsat for i livet, sidder i kroppen. Selvfølgelig er det også vigtigt at spise sundt og motionere men min pointe er, at årsagen til overvægt kan være meget mere kompleks, end man lige regner med,” fastslår Maj-Brith og fortsætter:

”Jeg trøstespiser stadig, når jeg er træt eller har travlt. I mange år har jeg levet med en vægt, der er gået op og ned, og jeg har kæmpet for at finde ud af hvordan min krop og sit sind hænger sammen. Det har taget mange år, så det er en stor lettelse, at være nået hertil, selvom der er et stykke vej endnu, når det gælder min vægt.”

Til slut reflekterer Maj-Brith lidt over hendes historie som perspektiv til andre, der lider af en spiseforstyrrelse, men som er opvokset i en helt almindelig familie.
”Jeg kan ikke helt lade være med at bringe nutidens forældre op i denne her sammenhæng. I børnenes nærvær har de travlt med deres iPads og smartphones, og mange børn bliver bare sat foran fjernsynet – hvor meget bliver de set og hørt? Små ting kan også have store konsekvenser. Min historik har været med til at forme mig, og jeg er blevet mor i en ret sen alder, fordi jeg ikke turde før. Når man bliver mor, tilsidesætter man sig selv i et vist omfang og det har også været med til at give mig et mindre overskud til at tage fat på mit vægttab. Men nu har jeg fundet den rigtige vej og det er dét, der betyder noget. Og med min styrke skal jeg nok nå mit mål.”

3 gode råd til dig

Hvis du ikke kan mærke dig selv, så får du her tre gode råd fra Maj-Brith:

● Gå i terapi – du skal ned i din krop og arbejde med dig selv.

● Tag de pauser undervejs, som terapiforløbet kræver for dig – det er vigtigt, at stoppe op undervejs og mærke efter, så du ikke begår overgreb på dig selv igen.

● Du skal fortsætte i terapi, når du allermindst har lyst til det, for det er her, det virker bedst.

(Maj-Brith er 46 år, gift, mor og bor i København. Hun ønsker ikke at stå frem med billede - redaktionen er bekendt med hendes identitet.)

Er du blevet nysgerrig på terapi til vægttab?

Har du været på den ene slankekur efter den anden uden rigtigt at opnå vægttab? Eller har du tabt de ønskede kilo – og så taget dem lige så hurtigt på igen efter din slankekur? Så er du langt fra den eneste. For rigtig mange handler overvægt om meget andet end indtagelse af for mange kalorier og for lidt motion.

Psykoterapeut Vibe Korsgaard mener, at du kan opnå et varigt vægttab ved at lytte til din sult. Hun har mange års erfaring og arbejder bl.a. ud fra, at DU indeholder alt, hvad der skal til for at nå dit mål.

Læs mere her: Lyt dig til et varigt vægttab

Vibe Korsgaard har praksis i Køge – men fortvivl ikke, hvis du bor for langt væk. I Slankeklubben.dk’s webshop har vi gjort det muligt for dig, at gennemgå Vibes populære vægttabsforløb via fem, effektive lydfiler:

1. Følelsesmæssig sult
2. Den sunde og den sultne
3. Dit indre sultne barn
4. Tak for lån
5. Farvel fedt

De fem terapi-faser kan købes hver for sig til 199 kr. eller samlet til 599 kr.

 

 

 

Læs mere om