Gå til hovedindhold

Mange små måltider kan gøre dig fed

Flere kostvejledere peger på, at det er godt for kroppen at spise mange små måltider i løbet af en dag. Men nu viser en undersøgelse det stik modsatte!

Flere kostvejledere peger på, at det er godt for kroppen at spise mange små måltider i løbet af en dag. Men nu viser en undersøgelse det stik modsatte! 

Er mange små måltider sundt?

Du har sikkert fået rådet mange gange før: Spis mange små måltider i løbet af dagen for at holde forbrændingen i gang og vægten under kontrol.

Men nu er canadiske forskere fra University of British Columbia kommet frem til den omvendte konklusion: Mange små måltider giver varigt høje insulinniveauer, og insulin er med til at gøre os fede!

Undersøgelsen blev foretaget på mus, og ved at give dem mange faste små måltider i løbet af dagen opdagede forskerne, at musenes kroppe lavede ekstra insulin, som betyder, at mere energi fra kosten bliver lagret som fedt.

Spis i stedet få måltider med lange pauser imellem

James Johnson, som er en af forskerne i undersøgelsen, mener, at resultaterne meget vel også overføres til mennesker, og at de senere års råd om at spise mange små måltider hen over dagen kan virke helt mod hensigten.

-          Hvis insulinet virkeligt er med til at gøre os fede, er det måske bedre at spise få måltider med lange pauser imellem. Så giver man insulinindholdet i blodet tid til at synke til et sundt grundniveau, foreslår han ifølge videnskab.dk.

Bliv ved med at tage insulin!

Forskeren understreger dog, at f.eks. diabetikere endelig ikke skal holde sig tilbage med at bruge insulinsprøjter, selvom en række undersøgelser også viser, at de har en tendens til at tage på over tid.

-          Vi har en stærk tendens til at tænke på insulin som enten godt eller dårligt, men det er ingen af delene. Insulinet har mange meget vigtige opgaver i kroppen, men de nye resultater tyder på, at overproduktion af hormonet også kan have negative effekter. Her er der snak om nuancer og at finde de optimale niveauer, forklarer han.

Læs mere om