Gå til hovedindhold

Maria har tabt 31 kilo siden januar - Facebook hjalp hende

Maria var en stor pige – og ligeglad. Men da hendes lille datter i januar skulle opereres, og Maria ikke kunne passe operationstøjet, indså hun, at hun måtte tabe sig. Da vejede Maria 124 kilo. I dag er hun godt på vej til at nå sit mål på 80 kilo. Det handler om at tænke positivt, siger hun.

Maria var en stor pige – og ligeglad. Men da hendes lille datter i januar skulle opereres, og Maria ikke kunne passe operationstøjet, indså hun, at hun måtte tabe sig. Da vejede Maria 124 kilo. I dag er hun godt på vej til at nå sit mål på 80 kilo. Det handler om at tænke positivt, siger hun.

Mandag den 23. juni 2014 ændrede Maria Mogensens liv sig for altid. Klokken var præcis 05.25, da hendes lille datter, Carmen, gav sit første vræl fra sig i barselssengen på Odense Universitets Hospital, og Maria og hendes kæreste, Mikkel, kiggede forelskede på den lille pige og hinanden.

Carmen målte 50 centimeter og vejede 2.885 gram. Alt var godt – troede de. Men nej. Da Carmen blev lagt til Marias bryst, blev hun pludselig helt blå.

– Lægerne tog et røntgenfoto. Den var helt gal. Carmens mavesæk var vokset til luftrøret i stedet for spiserøret. De var nødt til at operere hende, husker Maria, som for alvor blev skræmt, da hospitalspræsten kom ind og spurgte, om ikke hun og Mikkel ønskede at få deres lille datter døbt med det samme.

– Jeg så bare hendes gravsten for mig. Det var ret voldsomt, fortæller Maria, 26.

Heldigvis gik den tre timer lange operation godt. Lægerne skar et snit i Carmens side, gik ind imellem den lille piges ribben og punkterede en lunge, så de kunne nå ind og sy mavesækken og spiserøret rigtigt sammen.


Maria og Mikkels lille datter Carmen måtte gennemgå en stribe
operationer efter sin fødsel. Kærligheden til Carmen har i høj
grad medvirket til at motivere Maria.

Marias nedtur

En måned efter kunne den lille familie tage hjem fra hospitalet.

– Siden er Carmen blevet opereret otte gange. Hun har været i fuld narkose hver gang. De er nødt til jævnligt at udvide arvævet, forklarer Maria, som er uddannet pædagogisk assistent, og som nu læser hf-enkeltfag med en ambition om at søge ind på sygeplejerskolen.
 
Hun lægger ikke skjul på, at det har været en hård omgang for både hende og Mikkel, 20. Men deres kærlighed er kun blevet stærkere af de mange prøvelser, de har været igennem som familie.

Og vigtigst af alt: Carmen har det godt. Hun er en anelse mindre end sine jævnaldrende, men hun vokser, som hun skal, og er glad og trives. Det gør Maria også, mere end nogensinde faktisk. Siden januar har hun smidt imponerende 31 kilo. Og rejsen er ikke slut endnu. For tiden ryger der i snit et kilo om ugen.

– Lige nu er jeg nede på 93 kilo. Så jeg mangler 13 for at nå mit mål på 80. Måske snupper jeg 5 eller 10 kilo mere. Det betyder ikke noget – det handler bare om, at jeg har det godt med mig selv, fortæller Maria, som har fået mere energi i hverdagen efter sit vægttab. Og bedst af alt: Hun har lært at elske sig selv og se positivt – ja, faktisk på alt i sit liv.

For tyk

Sådan har det ikke altid været. Maria er født og opvokset i Odense. Hendes opvækst var god og tryg, men da hun begyndte i folkeskolen, drev mørke skyer ind over hendes liv. Et par af klassekammeraterne mobbede hende massivt, fordi hun var en anelse rundere end de andre.

– Det, jeg husker fra folkeskolen, er ikke positivt, konstaterer hun tørt.

Som 18-årig flyttede Maria til Holbæk med sin ekskæreste. Her startede hun på uddannelsen til pædagogisk assistent, men efter at hun og kæresten i 2011 gik fra hinanden, og hun året efter blev udsat for et alvorligt overfald efter en bytur, flyttede hun hjem til sine forældre i Odense. Maria var sygemeldt, psykisk helt nede, og for at få tiden til at gå, begyndte hun at drikke. Voldsomt.

– Det var min måde at komme væk. Jeg tænkte heller aldrig på, hvad jeg spiste, fortæller hun, som fik sat en stopper for drikkeriet, da hun i september 2012 blev kærester med Mikkel. De mødte hinanden på SOSU Fyn, som Maria skiftede til for at få afsluttet sin uddannelse.

Overspisningen fortsatte hun dog med – og da Maria i oktober 2013 blev gravid, var hun med sine 106 kilo allerede svært overvægtig. Men hun var ligeglad. Hun skammede sig ikke, og Mikkel elskede hende jo, som hun var. Graviditeten og det efterfølgende hårde forløb med Carmens mange operationer hjalp ikke på vægten.


Der eksisterer ingen billeder af Maria,
da hun var størst. Dette foto er taget i maj,
da hun allerede havde tabt sig næsten 7 kilo.

Vær positiv

Den 1. januar i år skulle Carmen opereres for niende gang. Da Maria skulle skifte til operationstøjet, kunne hun simpelthen ikke være i det. Hun var blevet for tyk.

– Da kunne jeg godt se, at hvis jeg skulle være der 110 procent for min datter, skulle der ske et eller andet, fortæller Maria, som dengang vejede 124 kilo. En del, når man måler 172 centimeter.

For at holde motivationen ved lige – og for ikke hele tiden at skulle forklare venner og bekendte, at hun havde lagt sin livsstil om – oprettede
Maria Facebook-siden ”Følg mit vægttab fra 124 – 80 kg”. I de første fire måneder nøjedes Maria med at træne hårdt i fitnesscenteret. Sådan tabte hun 6,2 kilo.

– Jeg kunne godt se, at hvis jeg skulle nå mit mål, måtte jeg gøre noget mere. Derfor begyndte jeg i maj hos en coach i Otterup for at få lagt min livsstil om.

Coachens råd var forholdsvis simple. Spis mindre – men mere varieret og sundt – tro på det, og kom til vejning en gang om ugen. Det virkede! På første uge smed Maria 2,1 kilo.

En stor del af det handler om motivation. Og her har hendes Facebook-side spillet en vigtig rolle. Til Maris store overraskelse har hun fået omkring 900 følgere, som troligt følger hendes opdateringer og på den måde holder hende til ilden.

– Jeg kunne hurtigt se, at jeg blev nødt til at være positiv – også over for mig selv. Mit budskab er, at man skal lære at elske sig selv, som man er, både sin krop og sit sind. Og så skal man selvfølgelig spise rigtigt og motionere, lyder det fra Maria Mogensen.


Maria på 26 år, har fået et helt nyt liv efter sit flotte vægttab.

Sådan taber Maria sig

Marias vægttab skyldes især, at hun spiser varieret og sundt. Derudover motionerer hun ved at cykle til og fra skole, dagpleje og indkøb, tage trapperne i stedet for elevatoren og træne med maverulninger, hulahopring og armbøjninger ca. tre gange om ugen derhjemme.

Kostmæssigt har hun skåret kager, slik, snacks og alkohol fra. Hun drikker vand.

En typisk dag i Marias liv ser således ud:
Morgenmad: Tre skiver ananas med yoghurt og All Brand.
Frokost: Et stykke rugbrød med magert pålæg.
Aftensmad: Spis, hvad du vil – også pasta og kartofler – bare i mindre mængder. Hold dig fra sovs, spis evt. hytteost eller fromage frais i stedet.
Mellemmåltider (formiddag, middag og aften): Et stykke frugt og evt. nogle gulerødder.

Læs mere på Marias Facebook-side: ”Følg mit vægttab fra 124 – 80 kg”.

Artiklen er fra denne uges Ude og Hjemme – nr. 39/2015.