Gå til hovedindhold

Maria tabte 43 kilo på ni måneder

Feriebillede fik Maria til at ændre livsstil, hvilket resulterede i et stort vægttab på 43 kilo

En ferietur til Gardasøen blev på mange måder en skelsættende oplevelse for Maria Richter og hendes kæreste. På et foto så de, hvor overvægtige de begge var blevet, og besluttede at gå på slankekur. På under et år gik Maria fra 123 til under 80 kilo. Nu skal hun aldrig være overvægtig igen.

Navn: Maria Richter

Alder: 28 år

Startvægt: 123 kilo

Det står vægten på nu: Under 80 kilo

Maria Richter glemmer aldrig den sommerdag i august 2013, da hun sammen med sin kæreste var på ferie ved Gardasøen i Italien. De vidste begge, at de var overvægtige, men talte ikke meget om det, faktisk aldrig.

Feriebillede satte gang i stort vægttab

Da de så et afslørende foto af dem selv, gik sandheden imidlertid op for dem. Den var helt galt med vægten. Der var ingen tvivl om, at noget måtte gøres, og det skulle være øjeblikkeligt. Ellers ville overvægten give dem alvorlige problemer og fysiske skader i fremtiden. Hun var blot 27 år og han 28.

– Da vi kom hjem, fik jeg en tid hos lægen. Det var mandag den 2. september 2013, og nålen på vægten stoppede først ved 123,2 kilo. Man behøvede ikke nogen højere medicinsk uddannelse for at vide, at det kunne kroppen ikke holde til i længden. Derfor besluttede jeg at ændre mit liv, siger Maria Richter.

Da Maria den 7. juni i fjor fyldte 28, havde hun den bedste fødselsdag i mange år. Hun kunne veltilfreds og med stolthed konstatere, at hun havde nået et imponerende mål, nemlig et stort vægttab der betød at hun kom ned under 80 kilo.

I løbet af blot ni måneder havde den viljestærke pige fra Skanderborg smidt ikke færre end 43,5 kilo. Maria følte sig fysisk bedre tilpas end nogensinde før.

Man tror næsten, det er løgn, når man først ser på billedet af Maria fra sommeren 2013 og bagefter følger hende svinge sig adræt og let op på sin racercykel for at trille en tur på måske 50 eller 100 kilometer. Men det er den samme pige, tro det eller lad være. Nu har Maria besluttet at fortælle sin vilde vægthistorie til inspiration for andre, der kæmper med overvægt og alt det, der følger med de mange kilo.

Det har været surt indimellem

– Når jeg kunne klare det, kan alle. Det har ikke været en sjov rejse at gå fra 123 kilo til under 80 på så kort tid. Det har været et surt show indimellem, og jeg har flere gange været ved at opgive. Men i dag synes jeg, at det har været alle anstrengelser og forhindringer værd. Jeg er færdig med at være overvægtig, siger Maria.

Maria har altid været en stor pige. Som teenager var det de klassiske fejl med alt for meget cola og chips, der satte sig på sidebenene. Hun levede usundt, og langsomt kom de mange kilo snigende. Som 15-16-årig vejede den 168 cm høje pige omkring 90 kilo.

Det mærkværdige var imidlertid, at Maria ikke følte vægten som et voldsomt problem. Hun blev f.eks. aldrig drillet i skolen. Når der skulle spilles fodbold eller håndbold, luskede Maria altid ind i målet, og i gymnastiktimen lavede hun sjov med, at hun umuligt kunne få sin store bagdel med rundt i en vejrmølle. Det grinte både lærer og kammerater lidt ad, og Maria fik lov at være i fred.

Jens efter stort vægttab: fedme er som alkoholisme

Tabte 12 kilo på to uger

– Det var selvfølgelig ikke mig, der løb med alle de flotte fyre i skolen. Men det havde jeg det egentlig okay med. Jeg har aldrig siddet alene på mit værelse og grædt over alt det, jeg ikke kunne. Jeg var en glad pige, og alle var søde imod mig, siger Maria.

Det hjalp ikke på vægten, at hun fik en slagter som kæreste. Han var ferm til at lave mad med sovs og kartofler, og Maria tog godt for sig. Vægten steg og steg, og i 2010 vejede hun som 24-årig 96 kilo. Men Maria gjorde stadig ikke noget.

Hun fik senere kæresten Claus, der ligesom Maria selv var overvægtig. Det var sammen med ham, at hun i sommeren 2013 fik øjnene op for, at der måtte gøres noget. Via et af Claus’ familiemedlemmer, der havde forbindelser til vægttabsorganisationen Cambridge, besluttede kæresteparret at bruge deres råd og anvisninger. Det kom de ikke til at fortryde.

Mandag den 8. september 2013 startede de på kuren. Marias mål var at komme under 80 kilo så hurtigt som muligt. Al usund mad blev bandlyst, og hverdagen blev en kamp for at tabe sig.

– Den første uge tabte jeg 4,5 kilo, og i løbet af 14 dage havde jeg smidt 12 kilo. De hurtige resultater gav mod på mere. Samtidig fik jeg et håb om, at jeg en dag kunne leve et normalt liv. Jeg vil ikke gøre mig bedre eller mere viljestærk, end jeg er. Jeg var flere gange ved at give op. Men på køleskabet har jeg et foto af mig selv, da jeg vejede 123 kilo. Det har været den bedste inspirationskilde til at fortsætte, når slankekuren blev sur, siger Maria.

Maria Richter fik opbakning fra alle steder, familie, venner og søskende. Men forholdet til kæresten Claus blev sat på alvorlige prøvelser. De kæmpede en kamp sammen mod de mange kilo, men det havde sin pris.

På et tidspunkt valgte de at gå fra hinanden, men forblev hinandens bedste venner. Det er de stadig. De ved begge, at de sandsynligvis skal passe på vægten resten af livet, og i bestræbelserne på dette støtter de hinanden. Hun har aldrig haft en drøm om at blive åleslank og har det godt med sin nuværende vægt.

– Jeg er på ingen måde fanatisk, og jeg vejer mig ikke hver dag. Jeg tænker altid over, hvad jeg spiser, og jeg dyrker megen motion. Jeg har besluttet, at jeg aldrig bliver overvægtig igen, siger Maria.

Artiklen indeholder affiliate links.

Læs mere om