Gå til hovedindhold

Millioner har spiseforstyrrelse uden at vide det

Kvinde tager en kage ud af køleskabet: Spiseforstyrrelse
BED er en overset, men efterhånden også meget udbredt spiseforstyrrelse. Den rammer millioner af mennesker, uden at de nødvendigvis ved det. Se tegnene her.

Millioner lider af spiseforstyrrelse uden at vide det

BED er en overset, men efterhånden også meget udbredt spiseforstyrrelse. Den rammer millioner af mennesker, uden at de nødvendigvis ved det. 

Er du mester i at finde på undskyldninger for, hvorfor du ’fortjener’ at proppe dig med ekstra mad – selvom du for længst er blevet mæt?

Så kan det være, at du skal overveje, om du lider af spiseforstyrrelsen BED (Binge Eating Disorder), der på dansk kan oversættes til ’overspisning’.

Det er nemlig en spiseforstyrrelse, som flere og flere rammes af – man taler om millioner af mennesker – og den er paradoksalt nok samtidig meget overset, da det efterhånden bare accepteres som ’normalt’, at man i bestemte situationer kaster sig over maden: Man har haft en hård dag, vejret er trist osv. osv.. 

En ud af fem rammes af psykisk sygdom

Facts om overspisning

I lægemagasinet ’Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ bringer spiseforstyrrelsesekspert og læge Wendy Oliver-Pyatt følgende facts om overspisning:

- Overspisning starter typisk omkring 21-årsalderen, mens andre spiseforstyrrelser gerne viser sig allerede i teenageårene

- Overspisning rammer alle vægtklasser og er lige hyppigt hos kvinder og mænd

- Overspisere føler sig ude af stand til at stoppe sig selv og spiser hurtigt unormalt store mængder mad, indtil de er overmætte

- Overspisning foregår ofte hemmeligt, og overspisere er plaget af stor skamfølelse

- Man lider af BED, hvis man overspiser mindst én gang om ugen i tre måneder

- Årsagen til overspisning er typisk en blanding af neurokemiske reaktioner og familiehistorie

- Den bedste behandling for overspisning er samtaleterapi med en professionel, idet det er en psykisk lidelse

Kilde: Dagens.dk