Gå til hovedindhold

Minus 56 kilo: Bedre liv til hele familien med Sense

Foto: Gregers Kirdorf
Charlotte har for lavt stofskifte, alligevel har hun tabt sig 56 kilo på blot halvandet år med Sense. Hun ligner et helt andet menneske, men indeni er hun den samme. Hun har arbejdet med at ændre sine vaner. - Maden er nem nok, det er tankegangen, der skal laves om, siger hun.

Slank med Sense: På halvandet år har Charlotte tabt sig 56 kg med Sense. Mindst. Hun stoppede med at veje sig, da vægten viste 135 kg, og hun steg først på vægten igen, da hun kunne mærke resultaterne af sin indsats. Modet og motivationen til det massive vægttab fandt hun, da hendes bedste veninde gennem 35 år skulle giftes.

Venindens kæresten gennem 18 år friede, og endelig skulle det være. Charlotte glædede sig på venindens vegne, men den næste tanke poppede straks op.

Fandt motivationen til Sense

- Åh nej! Nu skal jeg i en kjole og se godt ud. Jeg ville ikke være den flove veninde, der var kæmpe stor. Jeg skulle ikke stå der i et kæmpe cirkustelt, siger Charlotte.

Omkring samtidig var hendes yngste søn blevet døbt, og Charlottes bror havde taget billeder af hende under forberedelserne. Hun var alt andet end glad, da hun så de billeder.

- Jeg var nok lidt i fornægtelse, men jeg havde det ikke specielt godt, og så kunne det hele bare være ligegyldigt. Så spiser man lidt mere og får ondt af sig selv og spiser lidt mere igen. Det var en ond cirkel. Jeg havde i tankerne, at vægten skulle ned, når jeg skulle ud og arbejde med mennesker som social- og sundhedsassistentelev, men heller ikke mere end det, fortæller hun.

Minus 20 kg med Sense: Det har været så nemt

For lavt stofskifte

Charlotte har altid været overvægtig. Efter sin anden graviditet vejede hun 90 kg og pludselig begyndte hun at tage på igen. 15 kg på 3 måneder. Hun troede, hun havde en depression. Hun tabte sit hår og græd meget. Heldigvis sendte hendes mand hende til læge. Hun stod i Tyskland, da lægen ringede med beskeden:

- Du skal have medicin nu!

Hun fik konstateret lavt stofskifte. Desværre var hun gravid, men på grund af det lave stofskifte udviklede barnet sig ikke som det skulle, så hun var nødt til ufrivilligt at abortere, selv om hun og manden havde kæmpet i et år for den graviditet. I dag får hun medicin, og det lykkes hende at blive gravid igen, så hun nu er mor til tre.

- Jeg ville modbevise alle dem, der siger, at man ikke kan tabe sig, når man har et for lavt stofskifte. Og jeg ville ikke bruge det lave stofskifte og graviditeterne som en undskyldning, siger Charlotte.

Men hun havde oddsene imod sig.

- Jeg har altid skulle tænke over, hvad jeg spiser. Og jeg dyrkede ingen motion og var kræsen, fortæller Charlotte.

Alligevel tøvede hun ikke, da hun først havde sat sig et mål.

Slank med Sense: Smed 91 kg og fik livet tilbage

Motion hver dag

Charlotte begyndte at gå ture. I starten 4 km, så 8 km, nu er hun nogle gange oppe på 12-20 km. Hun træner i Loop 2-3 gange om ugen og går sine ture de andre dage.

- Jeg har altid været vildt glad for rundstykker og chokolade. Nu spiser jeg to stykker chokolade, og så er det fint. Før tænkte jeg ikke over, hvor langt jeg skulle gå for at forbrænde en plade chokolade, og jeg kunne fint springe et måltid over eller overspise hvidt brød, fortæller Charlotte om den livsstil, der gjorde hende for tyk.

Hendes blodsukker svingede simpelthen voldsomt dagen igennem, og så mister de fleste kontrollen.

Så kosten blev justeret. Charlotte besluttede sig i første omgang for 5:2 Kuren, hvor hun skulle faste 2 dage om ugen.

- Jeg var enormt sulten, når jeg fastede, og familien kunne ikke være med, fortæller hun.

Så hun skiftede til Sense.

Kort guide til Sense

Almindelig mad og lidt grønt

- Før spiste jeg almindelig mad i for store mængder. Grøntsager rørte jeg ikke. Nu spiser jeg stadig almindelig mad, men i mindre mængder og med både skjulte og synlige grøntsager, siger Charlotte, som er mest glad for gulerødder, ærter og agurker.

- Sense er jo sådan man skal leve, og alle kan være med. Med 5:2 Kuren skulle jeg veje maden, og det virkede demotiverende. Det er meget nemmere at gå til med håndfulde. Og jeg er altså ikke så god til grøntsager, men 1-2 håndfulde kan jeg godt overskue, fortæller hun.

Foto: Gregers Kirdorf

Fandt sin egen vej

I starten gik vægten enormt hurtigt ned, men efter de første 25 kg gik vægttabet lidt i stå, så Charlotte justerede på sine håndfulde og glædede sig over, at vægten igen gik den rigtige vej. Gennem hele forløbet har hun støttet sig til Sense-bøgerne, facebook-gruppen ”Sense – slank med fornuft – spørgsmål og svar” og de redskaber, der ligger gratis tilgængelig på nettet.

- Det har faktisk ikke været svært. Jeg var motiveret, og jeg vidste, jeg ville nå mit mål – men jeg vidste ikke, om jeg ville nå det til brylluppet, siger hun.

I mål til tiden

Venindens blev gift i august, og Charlotte kom i mål til tiden.

- Jeg kom i en anden kjole, end den jeg havde købt, for selv om jeg købte kjolen en størrelse for lille, så nåede den at blive for stor, fortæller Charlotte.

Hun har tabt sig fra størrelse 54 til størrelse 42.

- Kan man overhovedet se, at jeg har tabt mig? Nogle gange er jeg selv i tvivl, for jeg er jo stadig den samme, siger hun.

I starten havde hun et billede af sig selv hængende på køleskabet. Det er taget ned nu, for nu er det blevet hverdag at leve efter Sense-principperne, og hun deler gerne sine erfaringer.

6 lækre opskrifter til 2 hele dage med Sense

Gode råd

- Det er fint nok, at man ikke lige får spist, hvad man skal i én spisekasse, men ikke hele dagen, siger hun og fortsætter:

- Det er nemt med madpakker, for så har man besluttet sig for, hvad man skal spise. Og hvis jeg er til sociale arrangementer, hvor det ikke lige kan lade sig gøre at få alle håndfuldene efter Sense-modellen, så går jeg en længere tur, forklarer Charlotte, der også finder indre ro på sine gåture.

- Jeg kan mærke, at jeg bare skal gå. Den ro og at høre fuglene synge, det giver et eller andet.

- Maden er nem nok, det er tankegangen, der skal laves om, siger hun.

Hun har lige fået fjernet 2,5 kilo løs hud på maven og er godkendt til at få fjernet løs hud af arme og ben. Lige nu er hendes fokus at tabe sig 5 kilo mere.

- Jeg har fået redskaberne til at holde vægten og holde min nye livsstil for livet, siger Charlotte.

Rundt om Charlotte

Navn: Charlotte Balle Helsinghoff

Alder: 37 år

By: Hasselager

Status: Gift og mor til 3 drenge på 9, 5 og 2 år

Arbejde: Social- og sundhedsassistentelev

Højde: 170 cm

Startvægt: 135+ kg

Slutvægt: 79 kg