Gå til hovedindhold

Nyt om Letigen

Du husker måske nok den receptpligtige slankepille Letigen, som kunne fås i Danmark i perioden 1995-2002? Firmaet bag pillen, Nycomed, trak præparatet tilbage fra markedet, efter at der i medierne kørte en stribe historier om personer, som angiveligt skulle have fået bivirkninger i form af alvorlig hjertekar- sygdom såsom slagtilfælde og blodprop i hjertet.

Nu har en forskergruppe fra Syddansk Universitetscenter offentliggjort en undersøgelse i et amerikansk tidsskrift, som kaster mere lys over sagen. De har gennemgået sundhedstilstanden hos 257.364 brugere af Letigen i Danmark i den periode, præparatet var på markedet, og sammenlignede med matchede personer, der aldrig havde brugt Letigen.

De kunne ikke påvise, at brugen af Letigen gav øget forekomst af slag tilfælde eller blodprop i hjertet – det så snarere ud til, at forekomsten var en anelse lavere hos Letigen-brugere. Hvordan kan det forklares? Jo, forekomsten af hjerte-kar-sygdom er ikke ubetydelig i befolkningen, og når så mange personer anvender et bestemt lægemiddel, må det jo ske, at nogen får en blodprop i den periode, de bruger lægemidlet. Men det er jo ikke det samme, som at lægemidlet er årsagen, og undersøgelsen tyder altså på, at Letigen ikke var årsagen.

Skal vi så forvente, at Letigen på ny kommer på markedet? Næppe, for i dag kræver myndighederne meget store og langvarige undersøgelser af et slankemiddel, før det må komme på markedet, og ingen er interesserede i at bruge de måske 100 millioner kroner på Letigen, da der ikke længere er noget patent på det. Det er faktisk synd, at ingen vil bruge penge på at udvikle og afprøve et lægemiddel, som både er effektivt og ret billigt.

Læs mere om