Gå til hovedindhold

Pia havde prædiabetes: Spiste sig rask og smed 30 kilo

Pia spiste sig fra prædiabetes i smed 30 kg

Pia vejede 122 kilo. Hun forsøgte flere gange at tabe sig – uden held. Først da diætisten mistænkte prædiabetes, og Pia kom i behandling, lykkedes det hende at smide 30 kilo. Nu har hun spist sig rask og kan snart trappe ud af medicinen.

I flere år havde Pia forsøgt at tabe sig, men selv om hun fulgte programmet til punkt og prikke, skete der intet. 122 kilo vejede hun og drømte om at smide de 45. Hun gjorde alt det rigtige og gik endda hos Alice Apel Hartvig, aut. klinisk diætist hos Frk. Skrump.

Det var Alice, der først fattede mistanke og sendte hende til speciallæge. Hos lægen var der ingen tvivl. Pias tal var alt for høje.

Pia havde prædiabetes

– Han gjorde meget ud af at fortælle mig, at jeg ikke havde sukkersyge. Jeg havde prædiabetes, et forstadie til diabetes, fortæller 49-årige Pia Møller Hemmingsen. 

Som ung arbejdede hun som fotomodel og vejede 56 kilo. Da hun ville have børn, skete det ikke af sig selv, så hun kom i behandling, og efter syv års barnløshed vejede hun 100 kilo.

– Jeg tog på ved hver behandling på grund af hormonerne og mellem behandlingerne, fordi det var hårdt rent psykisk, da det ikke lykkedes, fortæller hun.

Pia og hendes mand fik tvillingerne Alfred og Johannes for 18 år siden. Pia blev alene med drengene, da de var 4 år, og det har været rigtig hårdt, blandt andet har Alfred Aspergers Syndrom og sov igennem første gang, da han var 16 år, fordi han er meget sensitiv.

Hygge og trøst

– Der har været hygge og trøstespisning. Det har kostet mange chips og kalorier, når det ikke fungerede med kommunen, når ansøgninger blev afvist og den slags, fortæller Pia, der arbejder som advokatsekretær.

Hun kom i kontakt med Alice, da Alfred på grund af sin medicin mistede sin mæthedsfornemmelse og hurtigt tog på. Derfor virkede det naturligt, at hun selv søgte hjælp samme sted, da hun gerne ville tabe sig. Og det var sådan, hun fandt ud af, at hun havde prædiabetes.

Spis dig fra type 2-diabetes

Lægen udskrev medicin, som ville normalisere hendes tal og give hende en reel mulighed for at gøre noget ved sin vægt.

– Jeg var lettet, for jeg havde forsøgt at tabe mig mange gange. Men jeg var også skeptisk og havde svært ved at tro på, at det ville lykkes.

Hurtige resultater

Pia spiste efter principperne i Diabetes Kuren. Resultaterne kom med det samme. Allerede den første uge mærkede hun en forskel, og på blot et år tabte hun sig 30 kilo.

Halvvejs gennem forløbet meldte hun sig til et livsstilsboost på Kreta med Frk. Skrump. Her dyrkede kursisterne motion morgen, middag og aften og blev undervist og hørte foredrag om blandet andet hvorfor og hvordan, Diabetes Kuren virker.

– Jeg var simpelthen så motiveret, da jeg kom hjem. Jeg havde haft det svært med motionen, men jeg fik gang i løbebåndet med intervaltræning, InterWalk, og jeg går 30 minutter i raskt tempo udenfor en gang om dagen, siger Pia, som også tæller skridt, er begyndt altid at tage trappen og parkerer bilen længere væk end nødvendigt.

Slank med KISS-kost: Sabina tabte sig 34 kg

Hun har lært, hvad fibre, proteiner og sundt fedt gør for kroppen.

– Jeg bager Elverbrød og har været på salatkursus, så jeg har lært at lave rigtigt lækre kålsalater.

Den gennemgående ting, der har holdt hende oppe gennem hele forløbet, er vejledningen fra Alice.

– Selv hvis jeg har taget på, vender Alice det til noget positivt. Hun måler, om det er fedt eller vand. Jeg troede, jeg havde taget to kilo fedt på, men hun viste, at det bare var to kilo væske, fordi jeg måske havde drukket lidt vin og spist for meget kulhydrat, forklarer Pia.

Holder vægten

Det seneste halve år har hendes vægt været stabil.

– Det er helt nyt for mig, at jeg kan holde vægten, men jeg er jo ikke helt tilfreds. Jeg vil gerne tabe 15 kilo mere, siger hun.

Så nu har hun været hos speciallægen igen. Hun har fået reguleret medicinen, og vægten går stille og roligt nedad. Hun håber, at de sidste kilo er væk til næste sommer. Derefter skal hun udtrappes af medicinen.

Pia har været ihærdig med motionen, og hun har spist 100 procent efter kostprincipperne mandag til fredag, så der er plads til lidt nydelse i weekenden. Men alt med måde. Når hun spiser en is, vælger hun én kugle i bæger i stedet for tre kugler i en vaffel.

– Jeg er opdraget med, at man ikke kan få en frikadelle mere, før man har spist en kartoffel. Mine drenge må tage en frikadelle mere, før de tager en kartoffel, siger Pia.

Mere protein og sund fedt

Hun har lært at skære kraftigt ned på kulhydraterne, så pizza uden bund, laks uden brød og en burger med avocado som bolle er helt naturligt for hende. Kulhydraterne er skåret ned til et minimum, mens der er skruet op for protein og MUFA – det sunde fedt.

– Jeg spiser meget æg, ost og fisk – meget mere fisk end før. Og jeg spiser mindst 10 mandler om dagen. I stedet for Haribo og Kims kan man nu dykke ned i de her skåle, siger hun og viser de snackskåle, hun altid har stående på stuebordet i hjemmet i Birkerød nord for København. Små skåle med 70 procent mørk chokolade, sukkerfrit slik og mandler eller peanuts.

Birgitte blev slank med Sense: Tabte sig 30 kg

– Jeg har vænnet mig til at leve sådan her. Det tror jeg godt, jeg kan blive ved med. Jeg mangler jo ikke noget, men jeg har haft svært ved at moderere mig med chips. Tidligere lod jeg helt være med at købe dem, men nu køber jeg de små poser i Netto med 30 gram i, så kommer jeg ikke til at overspise, lyder tippet.

Faktisk tømmer Pia aldrig mere en stor pose chips.

– Hvis man får tilstrækkeligt med fiber og protein, har man ikke den trang om aftenen. Det er virkelig vigtigt med et stabilt blodsukker, siger hun.

Vil du læse mere?

I ugens Ude og Hjemme, der er på gaden fra onsdag d. 2. august-tirsdag d. 8. august, kan du læse mere om Diabetes Kuren. Du får en guide og lækre opskrifter, så du selv kan komme i gang med kuren.

Du kan smugkigge i bladet her.