Gå til hovedindhold

Pille mod fedme på vej

Danske forskere har identificeret den proces, hvor fedtlagerede celler omdannes til fedtforbrændende celler. Det kan føre til en slankepille mod fedme.

Danske forskere har identificeret den proces, hvor fedtlagerede celler omdannes til fedtforbrændende celler. Det kan føre til en slankepille mod fedme.

Som de første i verden har et hold danske forskere fra Syddansk Universitet nu kortlagt fedtcellernes såkaldte ’genom’ og identificeret den proces, der gør, at fedtceller omprogrammeres til at forbrænde fedt i stedet for at lagre det.

Resultatet, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Genes & Development, er et afgørende skridt på vejen mod at udvikle medikamenter mod fedme. Det skriver videnskab.dk.

3 forskellige slags fedtceller

Susanne Mandrup, der er en af forskerne bag den banebrydende opdagelse, forklarer, at hun og kollegerne har taget udgangspunkt i eksisterende viden om menneskers tre forskellige former for fedtceller:

 •Hvide fedtceller: Lagrer fedt, så man bliver tyk, hvis man spiser for fedt eller for meget.  

•Brune fedtceller: Omdanner fedt til varme i stedet for at lagre det.

•Brite fedtceller: Ligesom brune fedtceller laver de fedt om til varme, men til forskel fra de helt brune celler kan brite celler dannes ud fra det allerede eksisterende hvide fedtvæv, som er det, vi har mest af i kroppen. Brite er en forkortelse for ’Brown-in-White’.

Ny viden om fedtcellerne

Det, som til gengæld er nyt, er, at forskerne nu ved, hvilke mekanismer der er på spil, når de fedtforbrændende celler aktiveres.

Og på sigt kan denne nye viden altså bruges til at udvikle nye medikamenter, som kan ramme præcis de områder i fedtcellerne genom, som har indflydelse på, om cellerne forbrænder fedt eller lagrer det.

Stadig brug for forskning i fedtceller

Der er dog stadig meget, forskerne ikke ved om brite fedtceller. F.eks. ved de ikke, om man selv kan få kroppen til at danne flere brite fedtceller ved bl.a. at spise noget bestemt.

-          Men vi blevet klogere på, hvilke knapper man skal skrue på for at øge bestemte processer i cellen, som aktiverer ’bruningsprocessen’, fortæller Susanne Mandrup.

Overvægtige må væbne sig med tålmodighed

Jacob B. Hansen, der er lektor ved Biologisk Institut på Københavns Universitet, er også begejstret for det danske forskningsresultat. Han vurderer dog, at der vil gå en del år, før vi ser et konkret slankeprodukt på markedet.

-          Det er dog ikke sådan, at vi om fem år står med en magisk pille mod fedme. Resultatet fra Syddansk Universitet er grundforskning, der øger vores viden om den proces, der kaldes bruning, men der skal meget mere forskning til, før vi forstår processen og dens betydning til fulde, understreger han.