Gå til hovedindhold

Sådan laver du en sund frokost

Froksten er vigtig
Helt traditionelt kan frokost bestå af brød med pålæg. Frokost kunne også være salater eller pastasalater. Fælles for frokosten er blot, at der stadig er lang vej tilbage af dagen, hvorfor det er vigtigt, at den har gode bestanddele til resten af dagens timer.

Hvordan sammensættes frokosten?
Hovedingredienserne i en god frokost er, at der er kostfibre og proteiner til stede. Det betyder ordentligt brød (mindst 8 g fibre/100g) og magert pålæg. Spis gerne nogle grøntsagerhertil. Det kan være en god råkostsalat – den kan man nemt producere til flere dage, eller det kan fx være en rest kogte grøntsager fra aftenen før.

Husk proteinerne
Vælger man alene at spise salat, anbefales det, at du spiser en eller anden form for grovbrød, og at der også er protein i salatskålen – det kan fx være tun, skinketern, kylling eller mager ost i tern. Protein er vigtigt for at sikre, at det er fedtvæv og ikke muskelvæv, som der tabes. Det er musklerne, som er med til at holde forbrændingen i gang, og derfor skal de bevares via kost og motion.

Pastasalat
Vælger du pastasalat, gælder det samme. Igen skal der være brød med fibre ved siden af, og i salaten skal der helst være flere grøntsager end pasta. Ikke at pasta er usundt – men det er heller ikke specielt sundt. Det består af mel og vand og indeholder altså ikke andre næringsstoffer, som vi kan have glæde af. Samtidig er der en del energi i pasta, hvilket bevirker, at det nemt kan give tendens til vægtøgning.

Andre salater
Som med pastasalat kan der laves andre salater af fx bulgur eller brune ris. Men som beskrevet ovenfor skal du huske både protein og grøntsager. Find fx inspiration i SlankeDoktor.dk's opskrifter.

Undgå fedtstof
Til de forskellige brødtyper anbefales det, at der ikke bruges fedtstof. Du kan i stedet bruge en light flødeost som underlag til det magre pålæg. Andre metoder er fx at bruge salatblade og at pynte pålægget rigtig godt. Som pynt/smagsforstærkere kan fx anbefales:

• Asier
• Rødbeder og agurker
• Sky
• Rå løg
• Kapers
• Peberrod
• Friske grøntsager
• Magre mayonaisesalater

Når du køber ind
Husk at vælge mager pålæg og ost med et lavtfedtindhold, når du handler ind. Det magre pålægsråd gælder dog ikke for de fede fisk. Fede fisk indeholder D-vitamin og beskytter imod kræft og hjerte-kar-sygdomme, og det anbefales derfor at spise dem dagligt. Fede fisk er fx:

• Makrel
• Sild
• Laks
• Ørred
• Forel
• Sardiner
• Kippers

Læs mere om