Gå til hovedindhold

Sandheden om slanke-the

Interessen for slanke-the har været stor, efter flere studier har vist at visse sorter, her kalder vi det slanke-the, kan have en slankende effekt ved at øge forbrændingen og sænke kolesteroltallet.

At blive slank og opnå et hurtigt vægttab ved blot at drikke slanke-the lyder bekvemt, men er det opreklameret? Vi har undersøgt sagen.

Kendte typer af slanke-the

Slanke-the er ofte en hvid eller grøn the, og i de forskellige former benyttes gerne ginseng, guarana (koffein) og andre urter, enten for deres gavnlige effekt eller for at få den rette aroma.

Nogle af de kendte eksempler på slanke-the er den kinesiske Pu-erh the, også kendt som Bolay the, Oolong the samt grøn the. En kendt udgave af slanke-the herhjemme er kur-theen SeaSalt, som blev kendt og efterspurgt i kølvandet på Pernille Aalunds omtale af dens gavnlige og slankede effekter i Q TV.

Selv Pierre Dukan, forfatteren bag den verdensomspændende slankesucces Dukankuren, har nu lanceret sin egen slanke-the med urter, som supplement til hans slankekur.

Klik her, hvis du er nysgerrig og vil læse mere om Dukankurens principper


I galleriet i bunden af artiklen kan du læse om egenskaber hos forskellige typer slanke-the.

.

Forskellen på grøn the og Oolong the?

Begge disse typer kan høre under kategorien slanke-the, men der er alligevel forskel.

Effekten ved grøn the er mere veldokumenteret, mens Oolang the skulle indeholde nogle særlige virkningsstoffer grundet forarbejdningen, og disse skulle især være nyttige når det gælder at blive slank.

Grøn the opvarmes for standse bladets naturlige oksidering, og cellestrukturen opbrydes. Derimod opvebares bladene til Oolong the under omhyggeligt kontrollerede betingelser, hvor de får lov at oksidere.

Disse forskelle har dannet grundlag for undersøgelser som viser, at det er de polymeriserede polyphenoler, som Oolong the har det højeste indhold af, der kan kædes sammen med fedtforbrændingen. Det er dermed også disse, der afgør om slanke-theen kan hjælpe dig til at blive mere slank.

Bliver du slank og sund af slanke-the?

Der er angiveligt flere helbredsmæssige fordele ved slanke-the, heriblandt en gavnlig effekt på immunsystemet og tarmfloraen, forhindring af karies på grund indholdet af fluor samt et højt indhold af anti-oxidanter.

Har du været på en længevarende slankekur, er du i farezonen for at tage hurtigt på igen efterfølgende, fordi stofskiftet er nedsat. Her kan en slanke-the, som sætter forbrændingen lidt i vejret, være en ven i nøden når du gerne vil holde dig slank. Slanke-the skulle også være behjælpelig med at regulere blodsukkeret, og dermed forhindre at du får en uvelkommen sukkertrang mens du er på slankekur.

Udover de dokumenteret gavnlige effekter af visse typer af the, kan effekten af en slanke-the også være den indirekte konsekvens af, at den sædvanlige cappuccino skiftes ud med den mere slankende version. Hvis du er tilhænger af de søde varme drikke, vil du sandsynligt kunne se resultater i taljemålet når du udskifter med usødet the, slanke-the eller ej.

Diætisten om slanke-the: ikke vigtigere end sundhed og kost

Lisa Bolting er chefdiætist for SlankeDoktor.dk, som indgår i et samarbejde med Ude og Hjemmes Slankeklub. Hun er forbeholden overfor effekten af slanke-the:

- Så let er det desværre ikke. Nogle typer af the vil virke vanddrivende, og andre vil give dig flere toiletbesøg.

Det betyder i sig selv at vægten vil falde lidt, men den vil ikke blive ved med at reduceres. Og det er ikke det samme, som at du taber dig.

Vægttab handler om fedtreduktion. Hvis du drikker meget the, kan du også være så heldig at have mindre lyst til andre fødevarer, da du fylder din mave med væske. Dette kan også give et lille vægttab, men igen er det altså ikke din te, som slanker dig.

Drik den the du har lyst til – men overdriv ikke.

Klik her, hvis du vil læse mere om Slankeklubben - og få nogle gode tips med på vejen.

Sådan kan du bruge slanke-the

Det er ikke realistisk at tro, at en slanke-the er en effektiv slankekur i sig selv, som kan gøre dig hurtigt slank uden det rette fokus på sundhed og kost.

Meget tyder dog på, at en slanke-the sagtens kan hjælpe dig lidt på vej når du vil være hurtigt slank, som et supplement til sund kost og motion. Den påviste forhøjelse af ved længevarende brug af slanke-the ligger på ca. 4%, og det kan give noget i det lange løb. Oveni kommer de udrensende egenskaber, som er værd at tage med.

Du kan læse om nogle af de dokumenterede resultater af slanke-the, blandt andet grøn the i denne rapport af The American Journal of Clinical Nutrition. 

Vær opmærksom på dit helbred

Slanke-the kan indeholde små mængder laksativer og er vanddrivende, så hvis du oplever hovedpine eller andre tegn på væskemangel, er det en god ide at skære ned.

Drik generelt slanke-the i moderate mængder. Ifølge undersøgelser bliver du nemlig ikke mere slank af at drikke store mængder slanke-the, det er langt vigtigere hvor længe du gør det.

Vær også opmærksom på, om du tager medicin, som kan påvirkes af urterne i din slanke-te. Endelig er det værd at notere, at slanke-the ikke kan anbefales hvis du for eksempel er gravid eller ammer.

Gavnlige effekter ved tre typer af slanke-the

Læs i galleriet hvilke gavnlige effekter grøn the, Oolong the og Pu-erh the kan have for dig.

Læs mere om