Gå til hovedindhold

Slank med Dr Holm: Annette smed 16 kg

Annette har tabt sig 16 kg med Dr Holms skræddersyet punktplan, også kaldet Holbæk-modellen, som nu er blevet en naturlig del af hendes liv. For hende handler det om førlighed og helbred, vægttabet er kun en bonus.

HUSK VIDEO Mandag den 18. marts parkerede Annette bilen foran Dr Holm klinikken. Med sig havde hun en Pepsi Max og to træstammer, som hun fortærerede hurtigt og uden nydelse for at tilfredsstille sit indre sukkermonster og tage afsked.

– Jeg var godt klar over, at det nok var, de sidste jeg fik af dem, fortæller hun.

Inde på klinikken spurgte overlæge og slankeekspert Jens-Christian Holm hende:

– Er du motiveret?

– Det ved jeg ikke. Både og, svarede hun.

– Fedt svar, for det handler ikke om motivation. Som læge tager jeg ansvaret for behandlingen af din overvægt. Du skal bare gøre, som jeg siger, sagde han med et smil.

Video: Christa smed 34 kg med Sense

Den lange vej

Annette har været rimelig slank og muskuløs det meste af sit liv. Hun er tidligere dansepige, og hun elsker at træne, gerne fire-fem gange om ugen. For 15 år siden begyndte hun til håndbold, og til den allerførste træning smadrede hun sit knæ. Det har kostet seks operationer og givet slidgigt.

Samtidig har hun været plaget af andre skavanker. Det kulminerede sidste år, hvor hun blev indlagt akut to gange, fik fjernet galdeblæren og tog 20 kg på.

Hun følte, hun stod på en brændende platform, og ingen slankekur i verden kunne hjælpe hende.

Jane tabte 25 kg: Jeg var sukkernarkoman

– Jeg var ved at kaste op over kure og livsstilsændringer. Jeg har prøvet 10.000 forskellige; 5:2, Nupo, Cambridge, LCHF, æggekur og så videre. Det virker for en stund, men så tager man det hele på igen, siger hun.

Men for Annette handlede det ikke længere bare om tallet på vægten. I mange år haltede hun og var hæmmet, når hun legede med sine børn og gik tur på stranden.

– Det handler om min førlighed og mit helbred. Det er kun en bonus, at jeg ser bedre ud, når jeg taber mig, siger hun.

Ingen hokus pokus

Hun valgte Dr Holms metode, fordi den er baseret på videnskab, og hans patienter fastholder et vægttab.

– Forskellen er, at han definerer overvægt som en kronisk sygdom, en lidelse. Han så mig i øjnene og sagde; Det bliver ikke nemt, fortæller Annette, som fra dag ét helt fravalgte sukker.

– Jeg dur ikke til mådehold. At spise én Spangsberg-flødebolle er hårdere end at undvære. Det tager ét minut af mit liv. Regnestykket går simpelthen ikke op, siger Annette, som betragter sig selv som sukkerafhængig på lige fod med en alkoholiker eller narkoman. Hendes narkotika er bare sukker.

Find den slankekur, der passer til dig

På Dr Holms klinik fik hun målt sin body age, altså kroppens alder, til 68 år – 15 år mere end dåbsattesten siger.

– Jeg gik helt i koma. Jeg følte mig som et kæmpe klods om benet, et sminket lig. Det begyndte at gå op for mig, at jeg ikke er udødelig. Så er en romkugle pludselig ikke så vigtig, siger Annette.

Med hjælp og vejledning fra overlæge Jens-Christian Holm og en punktplan, der er skræddersyet til hende, har Annette tabt sig 16 kg på et halvt år uden overhovedet at anstrenge sig.

– Jeg er dybt taknemmelig, siger hun.

Ingen laster

– Jeg har ikke ondt af mig selv. Jeg føler mig ikke snydt, når jeg springer desserten over. Jeg har fået min ration is og romkugler her i livet, fortæller Annette.

– Jeg savner min Pepsi Max, men jeg er stolt over ikke at have nogle laster tilbage. Og jeg har ikke travlt. Vægttabet kommer, når det kommer. Jeg følger bare planen, siger hun.

Faktisk drak hun en Pepsi Max for ikke så længe siden, men hun blev slemt skuffet, for hendes smagsløg har ændret sig, så colaen bragte kun begrænset nydelse.

Slank og SukkerSmart: Susanne sagde farvel til cravings

Sådan gør Annette

Annette får skyr med havrefras og blåbær til morgenmad, en rugbrødsmad til formiddag, buffet med magert kød og grønt til frokost og helt almindelig aftensmad efter T-modellen. På grund af den manglende galdeblære har Annette behov for at spise hver tredje time, så hun får et par mellemmåltider mere om dagen - rugbrød/havregryn. Andre anbefales at spise et mellemmåltid om eftermiddagen og måske om formiddagen og til aften, hvis de føler sult.

Er havregryn sunde?

– Jeg kan ikke så godt lide rugbrød, men jeg kan godt få det ned, så det skal jeg spise. Havre- og rugfras er blevet min snack. Jeg har det med til møder i en lille bøtte, forklarer hun og fortsætter:

– Det er en meget dårlig idé at være sulten, for så sættes forbrændingen ned, da systemet regulerer efter lavere indtag, så nogle gange spiser jeg også om aftenen.

Hendes mål er at komme 15-20 kg længere ned. Der ved hun af erfaring, at hun ser slank og trimmet ud, men det vigtigste for hende er helbredet. Annette har lige fået et nyt knæ, og genoptræningen er i fuld gang, men 10 kg på kroppen belaster knæet med 40 kg.

Overvægt er en kronisk sygdom

– Jeg har ikke sagt, at jeg skal leve på den her måde altid, for det kan hjernen ikke forstå. Men jeg gør det, så længe jeg kan og ikke savner noget, fortæller Annette.

Hun ved, at hun er i gang med at gøre noget rigtig godt for sig selv.

– Jeg er ikke på kur, og jeg har ikke indført en ny livsstil. Som overspiser er det en kamp, som man kan tabe eller vinde hver dag, og for hver dag jeg vinder, bliver kampen mindre og mindre. Overvægt er en kronisk lidelse. Man kan ikke lægge den på hylden, når man tager på sommerferie, siger hun.

20 søndagstips, der gør din kommende uge meget nemmere

– Jeg har det fantastisk, og jeg er rasende stolt af mig selv, siger Annette.

På blot et år har hun droppet cigaretterne, cola og sukker.

– Det handler om at være stabil. Hvis der er uro, så får jeg f.eks. massage eller går i spabad i stedet for at spise sukker. Det handler om stimuli. Der er jo andre stimuli, der er sjovere end cigaretter, alkohol og sukker, slår hun fast.

Rundt om Annette

Navn: Annette Risdahl Jensen

Alder: 53 år

By: Dronningemølle

Status: Gift og mor til to på 25 og 22 år

Arbejde: Personlig assistent i R&D i Radiometer

Vægttab: 16 kg