Gå til hovedindhold

Slank med protein

Få styr på protein indholdet

Den seneste forskning tyder på, at proteinet er noget af det absolut vigtigste i forbindelse med at opnå et vægttab og fastholde det. Flere undersøgelser peger i retning af, at der skal langt mere protein til end vi normalt spiser. For en del personer vil det faktisk betyde, at de skal spise dobbelt så meget protein, som de plejer.

FAKTA om protein:

Protein findes primært i kød, fisk, fjerkræ, æg, ost, mælk, bønner, linser, kikærter og quinoa.
Hidtil har anbefalingen været, at du skal spise 0,8 g protein pr. kilo du vejer. Seneste forskning peger dog på at du, i forbindelse med vægttab eller ved fastholdelse af tabte kilo, hver dag skal have mere end 1 g protein pr. kg af din vægt og gerne langt mere – helt op til 1,3 – 1,5 g protein.
 

Hvorfor skal du have så meget protein?
Protein har mange fordele. Det mætter rigtig godt, og det betyder, at du har en naturlig mæthedsfornemmelse i meget længere tid. Derudover er protein utrolig vigtig for at opnå en optimal muskelfunktion, og da musklerne er afgørende for graden af din forbrænding, betyder dette rigtig meget.

Hertil kommer, at det koster kroppen mere at forbrænde protein, så din egen forbrænding bliver tillige øget ved at spise mere protein.

God fordeling af protein
Det er vigtigt at fordele proteinet ud over hele dagen. Det er derfor ikke tilstrækkeligt at spise godt med kød og fisk til aften. Der skal spises protein til så mange måltider som muligt for at få den optimale effekt, især fordi kroppen kun kan håndtere en vis mængde til hvert måltid.

Beregning af mængde
Du skal beregne 1,5 g protein pr. kilo du vejer. Det betyder, at vejer du 80 kilo og gerne vil tabe dig, skal du have ca. 120 g protein om dagen. Vejer du 100 kilo, skal du have 150 g protein om dagen. Men vejer du fx 140 kilo, og skal tabe dig, skal du nedjustere mængden af protein pr. kilo til 1,2 – 1,3 g. Ellers bliver det så store mængder, at du ikke kan spise det.

Efterhånden som du taber dig, skal du nedjustere mængden af protein for at det passer til din nye vægt.
Du får her en lille liste over de bedste proteinkilder til dit vægttab. De er angivet i portioner, så du nemt kan bruge den.

Fødevare

Én portion

Gram protein

Kalkun

100 g

22

Kylling

100 g

21

Okse- og svine kød 10 % fedt

100 g

20

Fisk, mager

100 g

20

Fisk, fed

100 g

18

Ylette

200 ml

13

Rejer og andre skaldyr

50 g

11

Græsk yoghurt – SKYR

100 ml

11

Græsk yoghurt 2 %

100 ml

9

Skummetmælk

200 ml

7

A-38

200 ml

7

Æg

1 stk.

7

Ost, 30+/17 %

20 g/ 1 skive

7

Bønner, brune, kogte

50 g

5

Du skal udover dit protein stadig have dine frugter og store mængder af grøntsager og naturligvis lidt fedtstof, for at du har sammensat den helt rigtige kost. Men prøv at fokusere på, hvordan du får proteinet indført til alle dine måltider, og du vil mærke, at du bliver mere mæt, og at du får et lettere vægttab.
 

Læs mere om