Gå til hovedindhold

Smid julens ekstra kilo i januar

Kom igang med at tabe dig!

1. Slut med portion nummer to

Du skal fra nu af nøjes med første portion. Ingen nummer to. Du må dog gerne spise ALLE de grøntsager, du har lyst til. 

Stop med at spise, før du føler dig mæt. Mæthedsfornemmelsen er nemlig forsinket cirka 10-20 minutter.

Så hvis du spiser langsomt, vil du nå at føle dig mæt af portion nummer 1.
 

2. Seks små måltider frem for tre store

Hvis du spiser to til tre gange om dagen , kan du have fordel af at dele dine måltider op i mange små.

Kroppen har nemlig sværere ved at forbrænde store portioner og begynder derfor at fylde depoterne.

Så fra i dag skal du erstatte tre måltider med seks små. Mange små måltider får forbrændingen til at stige.

Så spis lidt morgen, formiddag, frokost, eftermiddag, aften og sen aften.

3. Snyd mavens sultsignaler

Din mave er hele tiden ude på at snyde dig. Maven kan sagtens begynde at signalere sult, selv om kroppen egentlig har energi nok.
 
Ofte giver vi efter for mavens krav, og dermed udvider vi dens rumindhold, så der efterhånden ikke skal ret meget til, før den føler sig tom.

Derfor skal du snyde din mave og langsomt vænne den til mindre mængder.

Hvis den i utide skriger på mad, så spis, men sørg for, at det er lav-energi-mad som grøntsager, frugt og vand.

4. Drik masser af vand

Vand er en af de bedste hemmeligheder til et vellykket vægttab.

- Det er sundt og fylder mavesækken ud, så du ikke føler dig så sulten.

- Et glas vand 10 minutter, før du spiser, kan fremskynde mæthedsfølelsen.

- Når fedtet i dine depoter skal løsnes og forbrændes, kræver det godt med vand.

Erstat alle sukkerholdige drikkevarer med vand, og du vil drastisk beskære dit kalorieindtag.

5. Farvel til smør og fedt

Når du spiser fedtholdig mad, tæller kalorie-taxameteret lynhurtigt, mens det tæller langsomt, når du spiser grøntsager.

Derfor skal du tage sige farvel til smør, piskefløde og sødmælk, når du laver mad, og så vælg magert kød på under 10 % fedt eller eksempelvis kylling og kalkun, der er næsten uden fedt.

Begynd allerede nu at sammenligne produkterne med hensyn til fedt og kostfibre.

6. Pas på brød, pasta, ris og morgenmadsprodukter

Disse produkter bidrager sjældent med mange vitaminer, mineraler eller fiber. Spis ikke mere end 125 - 175 g i tilberedt tilstand til dit hovedmåltid.

Brug den såkaldte tallerkenmodel: Kartofler, ris, pasta eller brød må ikke fylde mere end 2/5 af din tallerken.
 
Grøntsager og frugt skal fylde andre 2/5, og kød, fisk, fjerkræ, æg samt pålæg den sidste 1/5.

7. Kun kager og sukkerstads én dag om ugen

Sukker får dit kalorie-taxameter til at løbe løbsk. Sukkeret rummer uhyre megen energi, selv i små mængder.

Juice og sodavand er sukkerbomber. Hvor du plejer at spise sukker, kan du skifte ud med æbler, appelsiner, pærer, kiwi eller anden frugt.

8. Bevæg dig mere, end du plejer

En ændring af dine kostvaner gør det ikke alene, du skal også bevæge dig mere. 

Start lidt blødt, bare du kommer i gang, så gå en tur hver aften og tag aldrig elevatoren.

Overvej hvilken motion du ønsker at påbegynde inden for to uger. Skal det være svømning, cykling, fitnesscenter eller golf?

Kom i gang hurtigt, helst sammen med en ven eller partner, så I er to til at bakke hinanden op.

Læs mere om