Gå til hovedindhold

Sødemidler – sunde eller usunde?

Find vej i sødemiddel-junglen og find ud af, om det er bedst, at vælge stevia, aspartam eller erythriol.

Ikke alle sødemidler på markedet er lige sunde, så kig godt efter, når du står ved hylden i supermarkedet.
Mange af supermarkedets sødemidler er baseret på kunstigt fremstillede kemiske stoffer, som i kroppen nedbrydes til bl.a. formaldehyd.

Til de kemiske sødemidler hører bl.a. aspartam, acesulfam-K og sucralose.

PRØV: Vaniljebudding med dessert med stevia

Naturlige sødemidler

Sukkeralkoholerne (med endelsen -ol) er en anden gruppe sødemidler, der inkluderer f.eks. Xylitol (Birkesød), Sorbitol og Erythritol (Sukrin). Disse stoffer er kemisk beslægtede med sukker og betegnes derfor ofte ’naturlige sødemidler’.

Sukkeralkoholer omdannes delvist til sukker i kroppen – bortset fra Erythritol, der udskilles gennem nyrerne. Stevia er et helt naturligt, kaloriefrit sødemiddel udvundet fra en plante, men det har en lidt bitter eftersmag. Stevia og Erythriol er de sundeste valg, hvis du ønsker at søde kaloriefrit.

PRØV OGSÅ: Skyr-koldskål med Stevia

 

Læs mere om

<p>Hvis du skal erstatte sukker med sødemiddel er stevia blandt andet et af de bedste valg. På Slankeklubben.dk finder du mange lækre desserter med Stevia. Prøv for eksempel <a href="/slankekure/dukan-kuren/koldskaal-med-citronskal-til-dukan-fase-1#.VLYtwNKG98E">C</a><a href="/slankekure/dukan-kuren/koldskaal-med-citronskal-til-dukan-fase-1#.VLYsMNKG98E">itronkoldskål sødet med stevia</a>, <a href="/slankekure/dukan-kuren/skyrfromage#.VLYs9NKG98E">Skyrfromage med stevia</a>&nbsp;eller&nbsp;<a href="/slankekure/dukan-kuren/muffins-med-vanilje">Vaniljemuffins med stevia</a>.</p>