Gå til hovedindhold

Sort slanker – er det virkelig sandt?

Samvirke.dk har stillet spørgsmålet til en fysiker – få hans svar her!

Samvirke.dk har stillet spørgsmålet til en fysiker – få hans svar her!

'Wauw – den sorte kjole får dig til at se slankere ud' ... har du fået den kommentar før, og tænkt, om det nu også kan passe? Fysiker Brian Vohnsen fra University College Dublin i Irland giver dig svaret.

”Ja, det gør man faktisk. Hvis man er buttet, kan man klæde sig i sort eller mørke farver, hvis man gerne vil se slankere ud.”

Denne grafik med to identiske figurer, hvor den sorte firkant til venstre opfattes mindre end den tilsvarende, hvide firkant til højre, beviser fysikerens slanketip:

"Øjet vil forsøge at fokusere på kanterne, hvor sort går over i hvid. På grænsen mellem sort og hvid vil det hvide flyde ind over det sorte, og man får oplevelsen af, at det sorte område bliver snævret ind," forklarer han.

Læs også: Klæd dig efter din kropstype

Brug farver til at forme

Flotte ben, pæne arme, faste bryster, smukke øjne – vi bør alle kunne fremhæve en eller flere positive ting ved vores krop, trods lidt for mange kilo. Og så gør det jo ikke noget, at der er lidt snyd at hente, hvis dellerne omkring maven eller andre steder, du ikke er stolt af, kan kamufleres ved hjælp af farver.

Sort, eller andre mørke farver, kan altså med fordel bruges til at nedtone det bredeste på din krop, mens lyse farver har den modsatte effekt. Lyse farver vil få dig til at se større ud. Men bruger du farver til at nedtone eller fremhæve steder på din krop, så må du samtidig tage dine omgivelser i betragtning.

”Hvis man har sort tøj på og går rundt i et mørkt rum, vil man ikke opleve den samme slankende effekt. Farvekontrasten mellem en genstand og dens omgivelser spiller nemlig en stor rolle,” forklarer Brian Vohnsen, der også påpeger at

Det er dog ikke alene det sorte tøj, der slanker, også skygger og konturer spiller ind. Deller kaster skygger rundt omkring på kroppen, og fordi skygger er mørke, falder de i ét med det sorte tøj.

”Omvendt vil skygger være meget tydelige på lyst tøj, og det kan få konturer og buler på kroppen til at stå tydeligere frem,” siger fysikeren.

Læs også: Badedragter der slanker, støtter og former

Ulempen ved sort

Med sin fordel, når det kommer til at slanke, så udtrykker sort også andre ting. Farvepsykolog Lene Bjerregaard siger:

”Klæder man sig i sort tøj, signalerer man lukkethed og distance. Sort er også sorgens farve, der bæres til begravelser, og er farven på sørgebind.”

Når det er sagt, så er sort tøj alligevel det mest populære blandt mange – og med ekstra kilo på kroppen, er der altså en slankende fordel oven i købet.  

(Kilde: Samvirke.dk)

Læs også: Ros dig selv og få flad mave

Læs mere om