Gå til hovedindhold

Spring bare morgenmaden over - selv om du gerne vil tabe dig

Morgenmad eller ej har ingen betydning, hvis du gerne vil tabe dig eller bare holde vægten. Men der kan være andre gode grunde til at spise morgenmaden - det er for eksempel godt for dit blodsukker.

Morgenmaden er vigtig - eller er den?

Hvis du er på slankekur og gerne vil tabe dig, skal du huske at spise morgenmad hver dag. For ellers kommer du til at spise alt for meget i løbet af dagen, fordi dit blodsukker svinger op og ned. Det har vi hørt mange gange.

Men nu har en gruppe forskere fra fire amerikanske universiteter samt Københavns Universitet set nærmere på påstanden om at morgenmaden er vigtig når man er på slankekur– og er kommet frem til et overraskende resultat: Det gør ingen forskel på badevægten, om du spiser morgenmad eller ej.

Forskerne inddelte 309 raske, overvægtige forsøgspersoner i alderen 20-65 år i tre grupper, hvoraf den ene spiste morgenmad efter eget valg, den anden sprang over og den sidste ikke fik nogen råd om morgenmad. Alle forsøgspersonerne ønskede at tabe sig. Efter den 16 uger blev deltagerne målt og vejet igen. Resultatet var, at der ikke var nogen væsentlig forskelle på de tre gruppers vægt.

- Nu ved vi, at anbefalingen om at spise morgenmad, hvis du gerne vil tabe dig, ikke holder. Det har simpelthen ingen betydning for din slankekur. Dermed kan vi nu gå videre og undersøge andre måder, der er mere effektive i forhold til slankekure og vægttab, siger lektor Emily Dhurandhar fra University of Alabama at Birmingham og hovedforfatter bag undersøgelsen.

Hun understreger dog, at forsøget har flere begrænsninger, blandt andet at det kun varede i 16 uger, og at man derfor ikke kan sige noget om, hvad det at spise morgenmad gennem et helt liv betyder for vægten.

Morgenmaden stabiliserer dit blodsukker

Andre studier har nemlig også vist, at morgenmad har andre sundhedsfordele. Morgenmaden er med til at stabilisere blodsukkeret, så man blandt andet bedre kan koncentrere sig og ikke tyr til et hurtigt sukkerfix i løbet af dagen, hvilket selvfølgelig også har betydning for din slankekur.